Simona Halep a acuzat laboratorul din București de sabotaj

Simona Halep a acuzat laboratorul antidoping din Capitală că mostra ei de sânge ar fi fost alterată din cauza unei temperaturi necorespunzătoare. Cristi Balaj, fostul președinte al ANAD, este de altă părere. El a negat scenariul conform căruia probele tenismenei ar fi fost sabotate. El a explicat procedura standard utilizată la nivel mondial pentru testarea probelor de sânge. Este important de menționat că laboratoarele nu sunt informate despre identitatea sportivului de la care provine proba.

„ANAD nu a fost implicat în acest proces niciodată. Există, în schimb, posibilitatea să îi fi fost prelevate probe în România şi ITIA să decidă, ca probele să fie analizate la cel mai apropiat laborator, în Bucureşti. Doar că, orice laborator din lume, în momentul în care primeşte probe de analiză, nu are cum să cunoască numele sportivului. Ei analizează o cifră, un cod. N-au cum să ştie numele lui Halep.

Aşa e procedura la nivel mondial. Nu au cum cei din laborator să facă o legătură între acel număr şi numele sportivului”, a spus Criti Balaj, potrivit Fanatik.

Balaj spune că ANAD nu are niciun amestec

Cristi Balaj a declarat că cei de la ANAD, care sunt independenți față de laborator, nu au fost implicați în acest caz. El a subliniat că în toată perioada în care a fost șeful ANAD, nu a fost niciodată în laborator.

El spune că nici măcar nu știe cum arată. Balaj a menționat că s-a întâlnit cu directoarea laboratorului doar la conferințe. Deoarece erau localizați în aceeași clădire, însă în zone separate. El a afirmat că cei de la ANAD nu au nicio legătură cu această speță. Și a avertizat că dacă prin vreo breșă cei din laborator ar putea afla numele sportivului, acel laborator ar fi închis.

„Cei de la ANAD, care sunt independenţi faţă de laborator, nu au fost implicaţi în acest caz.

Sub nicio formă. Imaginaţi-vă, în toată perioada în care am fost şeful ANAD, n-am fost niciodată în laborator. Nici nu ştiu cum arată. O cunosc pe directoare, ne-am întâlnit la conferinţe.

În aceeaşi clădire eram localizaţi. Ei la parter, noi în etajele superioare şi niciodată nu am intrat în laborator. Cei de la ANAD nu au nicio legătură cu această speţă.

Dacă printr-o breşă, cei din laborator ar putea să afle numele sportivului, acel laborator ar fi închis”, a declarat Cristi Balaj.

Directorul Miami Open amendat

Conform comunicatului emis de TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), suspendarea Simonei Halep a fost redusă de la patru ani la nouă luni, permițând astfel tenismenei să revină în competiții.

Simona Halep își dorește să participe la turneul Open de la Miami, programat pentru jumătatea lunii martie, însă James Blake, directorul competiției, a fost amendat de către Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pentru că i-a acordat româncei un wild-card.

Fostul tenismen american James Blake și Simona Halep se află în situația de a se confrunta cu ITIA.

Simona Halep a oprit competițiile în octombrie 2022, când se afla pe locul 9 în clasamentul WTA.