COVID poate declanșa afecțiuni cardiace la sportivi. Ce a descoperit un nou studiu

Miocardita a fost asociată și cu vaccinul, mai ales în cazul tinerilor vaccinați. Dar șansele sunt mult mai mari ca această inflamație a mușchiului inimii să apară la cei infectați cu COVID, susțin experții, conform Healthday.

Miocardita este de obicei cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Poate afecta ritmul inimii și capacitatea de a pompa. De asemenea, poate provoca cicatrici de durată ale mușchiului inimii.

„Încă învățăm despre modul în care virusul atacă inima”, susține cercetătorul principal, dr. Jean Jeudy, profesor de radiologie la Universitatea din Maryland.

Un răspuns la virusul care încearcă să atace inima

„Miocardita face parte din reacția organismului de a lupta împotriva infecției, dar este și un răspuns la virusul care încearcă să atace inima”, explică Jeudy.

Riscul de miocardită în rândul persoanelor infectate cu COVID-19 este de 16 ori mai mare decât în ​​rândul celor neinfectați, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Jeudy și colegii săi au spus că miocardita este legată cu până la 20% de morțile subite în rândul sportivilor tineri.

Miocardita poate apărea și după vaccinare

Există de asemenea îngrijorări că miocardita poate apărea după vaccinare, în special în rândul bărbaților tineri. Potrivit CDC, aproximativ 50 de cazuri de miocardită s-au întegistrat la fiecare 1 milion de tineri vaccinați, cu mult sub riscul de miocardită cauzat de COVID-19. Pe baza datelor obținute, CDC susține însă că beneficiile vaccinului depășesc cu mult riscul de a face miocardită.

„COVID poate afecta inima și știm că nu există niciun motiv pentru a risca efecte pe termen lung ale COVID. Așa că vaccinarea este probabil primul lucru la care trebuie să ne gândim”, a mai spus Jeudy.

El a analizat rezultatele a aproape 1.600 de RMN-uri cardiace, în 13 centre sportive participante la studiu. 37 dintre sportivi (2,3%) au avut miocardită legată de COVID-19. Surprinzător a fost însă că puțini aveau simptome. Astfel, 20 dintre acești pacienți cu miocardită COVID-19 (54%) nu au prezentat simptome cardiace sau anomalii cardiace observate în alte teste. Problema a fost depistată doar la RMN-uri.

Ce s-a descoperit la o parte din sportivii incluși în studiu

Pentru o parte dintre sportivii studiați, miocardita a dispărut în decurs de o lună, dar alții au continuat să prezinte anomalii, a spus Jeudy.

Consecința pe termen lung a miocarditei în rândul celor infectați cu COVID-19 va deveni clară doar în timp, a spus Jeudy. El a observat că inflamația persistentă sau formarea de cicatrici în mușchiul inimii pot crește riscul bătăilor neregulate ale inimii, afecțiune cunoscută sub numele de aritmie.