Nutriţionistul Mihaela Bilic susține că persoanele care au o educație alimentară știu foarte bine că în fiecare zi trebuie consumate trei mese principale. Pe de altă parte, în cazul copiilor, se poate lua și o gustare între mese pentru a susține efortul fizic.

Pe de altă parte, nutriționistul a subliniat și modul în care funcționează organismul. Aceasta susține că la ora 16:00-17:00 are loc o mică descărcare de insulină ce poate declanșa o ușoară hipoglicemie și poftă de dulce, iar oamenii nu trebuie să neglijeze această poftă.

„În țările cu educație alimentară solidă nu mai există dubii: adulții consumă maximum 3 mese principale pe zi. E adevărat că în cazul copiilor activi și fără rezerve de grăsime se mai impune o gustare între mese- e nevoie de un plus de “combustibil” care să susțină efortul fizic.

Dacă analizăm funcționarea organismului constatăm că la ora 16:00-17:00 are loc o mică descărcare de insulină ce poate declanșa o ușoară hipoglicemie și poftă de dulce. Tradițiile culinare ne confirmă nevoia unei gustări de după-amiază, ceaiul de la ora 5:00 fiind cea mai clară dovadă.

Însă atenție, acest obicei era rezervat aristocrației și avea ca obiectiv socializarea în jurul unui ceai și al unui fursec”, scrie nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.

Ce înseamnă, de fapt, gustarea

Totodată, nutriționistul explică și ce înseamnă termenul de gustare. Mihaela Bilic susține că gustarea este o masă mică din punct de vedere caloric și poate consta într-un fruct, sau într-un iaurt, ori sandwich.

Pe de altă parte, aceasta amintește faptul că adulții simt nevia de această gustare după amiaza, cel mai probabil, din cauza anxietății sau a nesiguranței din ultima perioadă.

Gustarea este prin definiție o masă mai mică (ca aport caloric) determinată de senzația de foame. Un covrig, un iaurt, un sendviș sau o banană sunt exemple de gustare. Cert este că în prezent s-a observat o tendință în rândul adulților de a face din gustarea de după amiază un MUST(obligație).

Psihologii o pun pe seama faptului că anxietatea și nesiguranța din ultimii ani de pandemie sanitară a dus la nevoia de calmare prin mâncare. Și ce ne calmează mai repede și mai eficient, dacă nu zahărul!”, a adăugat aceasta.

Mihaela Bilic susține că silueta nu are de suferit dacă alegem să consumăm la ora 5.00 gustări, dacă acestea nu sunt într-o cantitatea foarte mare. Pe de altă parte, în cazul unei gustări consistente, se recomandă ca la masa de seara mâncarea să fie una mai slabă precum un iaurt sau o supă.

Cum este afectată silueta de o gustare la ora 5.00

„În străinătate nenumărate cafenele și restaurante oferă un adevărat răsfăț pentru ora 5:00: sandviciuri asortate, prăjituri și produse de patiserie, selecții sofisticate de ceaiuri și cafea, totul conceput ca să-ți încânte simțurile.

Bineînțeles că un ritual similar putem să ne oferim și acasă, singuri sau între prieteni, mai ales în weekend. Nici măcar silueta nu are de suferit dacă punem accentul pe produse MINI, frumos prezentate și diversificate. Iar dacă ceaiul de la ora 5:00 a fost prea consistent, la masa de seară va trebui să ne mulțumim cu o supă sau cu un iaurt”, adaugă nutriționistul.

Mihaela Bilic a mai subliniat faptul că mâncarea are rolul de a liniști o persoană, iar un echilibru psihic ar fi mai preferabil față de câteva kilograme în minus.

Totodată, nutriționistul adaugă că persoanele oboste sau deprimate pot considera că au o dezlegare la gustare, astfel încât pot consuma astfel de alimente atunci când simt nevoia.

„Ce merită reținut din această situație? Faptul că instinctul nostru caută starea de bine, iar mâncarea are incontestabil rolul de a ne liniști. Dacă avem de ales între siluetă și echilibrul psihic, Natura ne va încuraja să obținem buna dispoziție chiar cu prețul câtorva kilograme în plus.

Dacă vă simțiți obosiți, deprimați și v-ați pierdut încrederea și optimismul, aveți “dezlegare” să apelați la o gustare! Savurați fiecare înghițitură și, dacă se poate, bucurați-vă de ea împreună cu prietenii… Nici nu bănuiți ce putere vindecătoare are prezența celorlalți, faptul că NU suntem singuri și că am mâncat ceva bun ne face, obligatoriu, să ne simțim mai bine”, a mai precizat nutriţionistul Mihaela Bilic.