1 Mai – Tradiția românească a grătarului în aer liber
Ziua Muncii s-a transformat în România într-o adevărată sărbătoare a grătarelor. Fie că e vorba de litoral, munte sau un parc urban, românii păstrează tradiția micilor sfârâind pe jar. Cu familia sau prietenii, mesele se organizează în jurul grătarelor, iar meniul e previzibil – dar mereu așteptat.
Pentru cei care nu dispun de curte proprie, există numeroase locuri amenajate pentru grătar. Printre cele mai populare se numără Parcul Mogoșoaia, Pădurea Pustnicu, Lacul Mihăilești sau Lacul Paltinu. În Capitală, locuri special amenajate pot fi găsite în Sectorul 2, unde autoritățile locale au încurajat grătarele civilizate în zone verzi.

Micii – simbol național
Pe rafturile magazinelor, diversitatea e mare: mici din carne de porc, din amestec porc-vită sau chiar cu adaos de carne de oaie. Însă nu toate sortimentele sunt la fel de prietenoase cu digestia și silueta.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic avertizează că micii sănătoși trebuie să aibă puțină grăsime, un gust discret de usturoi și o cantitate redusă de bicarbonat.
„Ce înseamnă mici buni? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat, să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent”, spune aceasta.
Câte calorii are un mic?
Micii conțin între 220 și 260 de calorii la 100 de grame, iar cei din carne de porc simplă sunt considerați mai „dietetici”. Porția ideală variază între două și șase bucăți, în funcție de metabolism și, cum spune Bilic cu umor, „după cât îl ține cureaua” pe fiecare.
”Cum vă dați seama că au prea multă grăsime? După cum se comportă la gătit: dacă scad prea tare ca volum, adică “se topesc”, nu e semn bun. Cât despre calorii, variază între 220-260cal/100g, iar micii de porc sunt mai dietetici. Porția corectă variază între 2 și 6 bucăți…fiecare după cât îl ține cureaua!”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.
Pentru cei care nu vor să se complice cu grătarul, există și opțiunea achiziționării micilor deja preparați. Restaurante, terase sau standuri temporare oferă această variantă, însă cozile lungi pot fi un dezavantaj.

Rețetă de mici de casă
Ingrediente
- 500 g pulpă de vită (pentru fermitate și gust intens)
- 300 g ceafă de porc (pentru un plus de grăsime și suculență)
- 150-200 ml apă foarte rece (ideal cu gheață pentru legarea perfectă a compoziției)
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță piper negru proaspăt măcinat
- 2 lingurițe fulgi de chili (reglează după toleranța ta la iute)
- 1 linguriță cimbru uscat (pentru o notă aromată discretă)
- 1 linguriță boia dulce (pentru culoare și profunzime)
- 5 căței de usturoi (pentru acea aromă inconfundabilă)
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu (pentru textură pufoasă și aerată)
Mod de preparare
Rețetă de mici de casă. Combină carnea de vită și cea de porc, trecându-le prin mașina de tocat de două-trei ori, împreună cu usturoiul. Acest pas garantează o pastă fină, fără bucăți mari și cu o omogenitate ideală.
Adaugă sarea, piperul, fulgii de chili, cimbrul, boiaua și bicarbonatul. Nu te grăbi cu apa — aceasta se adaugă treptat, în timp ce frămânți energic aluatul, preț de cinci minute.
Modelează micii cu mâinile umezite, astfel încât să nu se lipească, apoi așază-i pe o tavă și lasă-i la frigider pentru cel puțin două-trei ore. Această etapă ajută la maturarea aromei și la fermitatea formei.
Pune-i pe grătarul bine încins și întoarce-i de câteva ori, până prind acea crustă rumenă și apetisantă. Aroma de usturoi prăjit și condimente picante va face pe oricine să-și dorească o porție în plus.