Elena Ceaușescu, departe de imaginea de „savantă de renume mondial”

Despre Elena Ceaușescu, soția fostului dictator Nicolae Ceaușescu s-a spus mult. Ea a fost descrisă ca fiind „urâtă, proastă, rea, nesimțită și obraznică”, conform unor surse din interiorul fostului regim comunist. Totuși, această imagine poate fi interpretată ca fiind mai mult decât o simplă caricatură a realității.

Alexandru Bârldeanu, un fost lider comunist, aduce în discuție un aspect mai puțin cunoscut al personalității Elenei Ceaușescu. Conform relatărilor sale, chiar și Nicolae Ceaușescu, partenerul său în viață și în politică, nu părea să o privească cu mult respect. Mai mult, el sugerează că relația dintre cei doi nu a fost atât de idilică pe cât s-a crezut până acum.

„Rareori am întâlnit un om care să conțină un buchet de caracteristici negative ca ea. Nu știu cum s-au găsit unul pe altul”, mărturisea Alexandru Bârldeanu, fost lider comunist, într-o discuție cu istoricul Lavinia Betea.

Un episod din anii ’50, prezentat de Bârldeanu, ilustrează modul în care Elena Ceaușescu era privită de către alți lideri comuniști și de către societate în general. Interdicția dată de Gheorghiu-Dej de a asista la meciurile de fotbal, impusă atât ei cât și Marthei Drăghici, soția ministrului de Interne de atunci, Alexandru Drăghici, arată că imaginea așa-numitei „savante de renume mondial” era departe de realitate.

Chiar și Nicolae Ceaușescu ar fi privit-o cu dispreț uneori

Totul s-a întâmplat la un meci între Dinamo, care aparținea ministerului de Interne și ținea de Drăghici și CCA, împotriva viitoarei Steaua, care ținea de MApN și se afla sub tutela lui Nicolae Ceaușescu.

„La un meci, cele două (n.r. Elena Ceaușescu și Martha Drăghici) se aflau în tribuna oficială și acolo au început să se certe ca două mahalagioaice. Tribuna era la mică depărtare de celelalte locuri și lumea făcea haz. A aflat Dej de poveste și le-a interzis accesul la meciuri”, spune Bârldeanu.

De altfel, tot se pare că nici fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, nu avea un mare respect față de partenera sa. Potrivi lui Bârldeanu, chiar se simțea stingherit de prezența ei, iar relația dintre cei doi soți nu a fost atât de idilică pe cât s-a crezut.

„La începutul perioadei mele de cunoștință cu Ceaușescu, l-am surprins uitându-se la ea cu o fizionomie disprețuitoare, care voia să spună <Ce vorbește asta?>. L-am auzit chiar înjurând-o <Mai du-te dracului!>”, a mai relatat fostul lider comunist Alexandru Bârlădeanu, devenit după revoluția din 1989 primul președinte al Senatului.