Alexandru Rafila a vorbit, luni seară, la România TV, despre ultimele discuţii din coaliţie pe tema certificatului verde. Acesta a precizat că în prezent „este o dezbatere legată de numărul de teste gratuite”. De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că liberalii nu doresc includerea în certificat a testelor antigen.

„Am înţeles că nu acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce. Chiar am verificat documentele Comisiei Europene şi testarea PCR este valabilă 72 de ore, iar pentru statele care adoptă şi testarea antigen este valabilă 48 de ore”, a mai declarat Rafila.

Potrivit ministrului, testarea nu se poate face „cu orice tip de test”, dar există numeroase teste aprobate care ar putea fi folosite.

„Am făcut demersuri încât orice medic de familie sau farmacie – şi cred că se încheie săptămâna asta această operaţiune – care face un test rapid poate sa-l introducă în platformă”, a mai explicat Alexandru Rafila.

PSD a propus 11 teste gratuite pe lună

Potrivit acestuia, în viitoarea lege trebuie obligatoriu prevăzut un anumit număr de teste suportate de către stat pentru că, de exemplu, dacă toţi angajaţii vizaţi de lege ar decide să se vaccineze în aceeaşi zi, acest lucru nu ar fi posibil, fiind necesară o perioadă de timp.

Rafila a explicat că PSD a propus să existe 11 teste gratuite pe lună, deoarece sunt 22 de zile lucrătoare într-o lună, iar un test antigen are valabilitate de 48 de ore.

O altă propunere făcută partenerilor de coaliţie a fost să existe 15 teste gratuite, însă discuţia nu a avansat deocamdată.

Motivul pentru care PNL nu dorește testele

Întrebat de ce insistă PNL ca angajaţii să se testeze pe banii lor, ministrul a explicat: „Motivaţia este legată de faptul că, în lipsa testării (…) persoanele vor fi îndemnate să se vaccineze mai repede. Eu cred că oamenii se vor vaccina oricum pentru că ideea că te testezi din două în două zile nu cred că este …”.

Coaliţia a discutat din nou luni forma proiectului de lege privind certificatul verde, între liberali şi social-democraţi existând divergenţe pe acest subiect.

Surse politice au precizat că certificatul verde nu se va aplica testelor antigen, liberalii respingând această variantă, însă este posibil să se elibereze unul provizoriu, după prima doză de vaccin.