Din cele mai vechi timpuri s-a știut că ceaiul are beneficii asupra sănătății și chiar a fost folosit în medicamente pe bază de plante sau pentru gătit. Acum, obiceiul de a bea mai multe căni de ceai pe zi este considerat sănătos. Nu contează tipul de ceai pe care îl bem, important este să savurăm zilnic miraculoasa băutură.

Site-ul Savoredsips trece în revistă principalele tipuri de ceai și cele mai importante beneficii pe care le au asupra sănătății.

Ceaiul negru ajută la reducerea multor factori de risc pentru bolile de inimă

Ceaiul negru provine din frunzele tufei de ceai Camellia sinensis. Acesta este aceeași plantă din care provin și frunzele de ceai alb, verde și oolong. Diferența o face timpul în care fiecare frunză de ceai este lăsată să se matureze, înainte de a fi procesată în forma sa finală. În schimb, ceaiul alb este cules și procesat imediat.

Ceaiul negru nu are doar o aromă mai puternică, dar conține și mai multă cofeină. Ceaiul negru conține, de asemenea, un grup de polifenoli și flavonoide numite catechine, care au proprietăți antioxidante. Consumul regulat al acestor nutrienți poate ajuta la reducerea multor factori de risc pentru boli de inimă, inclusiv colesterol crescut, tensiune arterială, niveluri ridicate de trigliceride și obezitatea.

Consumul de ceai negru poate îmbunătăți concentrarea și crește relaxarea.

Ceaiul verde combate cancerul și ajută la pierderea în greutate

Ceaiul verde și-a câștigat popularitatea în ultimul deceniu și este acum unul dintre cele mai consumate tipuri de ceai din lume. Are beneficii nutriționale și de sănătate excepționale. Pe lângă proprietățile sale de combatere a cancerului, se crede că îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade nivelul de colesterol LDL și este eficient pentru pierderea în greutate, datorită capacității sale de a stimula metabolismul fără efecte secundare periculoase.

Deoarece frunzele de ceai verde sunt cel mai puțin procesate și nu sunt fermentate, ceaiul are o concentrație mai mare de antioxidanți.

Există multe tipuri diferite de ceai verde în întreaga lume, cum ar fi sencha, genmaicha și tencha. Aproape tot ceaiul cultivat în Japonia este ceai verde.

Ceaiul Matcha, folosit în ceremoniile tradiționale din Japonia

Ceaiul matcha este mai gros și mai puternic decât majoritatea ceaiurilor. Este o pudră măcinată fin, obținută din frunze de ceai verde special cultivate. Apoi se amestecă pudra cu apă fierbinte. Matcha are aceleași beneficii ca ale ceaiului verde. Cel mai bun ceai Matcha este făcut în Japonia și este folosit în ceremoniile tradiționale ale ceaiului.

Ceaiul Oolong ajută la diabetul de tip 2

Este uneori denumit ceai brun. Se situează undeva între ceaiul negru și ceaiul verde. Oolong conține un număr mai mare de antioxidanți decât ceaiul verde. Aceștia pot reduce șansele de a avea cancer, au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta, de asemenea, la alergii. De asemenea, ceaiul Oolong pare a fi benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Ceaiurile de plante

Ceaiurile din plante pot fi preparate din frunze, flori, rădăcini, scoarță, semințe, fructe de pădure și tulpini de ierburi. Diverse amestecuri pot conține mușețel, salvie, fructe de pădure, rădăcină de lemn dulce și orice alte ierburi care conțin nutrienți și minerale benefice pentru organism.

Cel mai popular ceai de plante este mușețelul. Beneficiile unei căni de ceai de mușețel merg de la calmarea spasmelor musculare și reducerea inflamațiilor, până la combaterea infecțiilor și reducerea duratei răcelii. Poate calma durerile de burtă, este un bun calmant și chiar poate liniști persoanele cu anxietate.