Cartofii prăjiți cu brânză, un pericol pentru sănătate

Cartofii prăjiți cu brânză rasă sunt una dintre cele mai îndrăgite combinații. Se prepară ușor, au un gust inconfundabil, însă ne pot afecta grav sănătatea.

Dacă îi consumăm în exces, bineînțeles că silueta va avea de suferit. Însă medicii avertizează că această combinație, de altfel delicioasă, poate duce la îngustarea vaselor de sânge. Prin prăjire, din cauza conținutului ridicat de amidon, cartofii determină formarea acrilamidei. Aceasta este o substanță care crește riscul apariției tumorilor maligne.

Din acest motiv, specialiștii ne recomandă să evităm prăjelile, fie că vorbim de cartofi, șnițele sau alte alimente. O porție de 200 de grame de cartofi prăjiți conține aproximativ 600 de calorii, iar o porție de 100 de grame de telemea are în jur de 300 de calorii. În total, am avea 900 de calorii la un singur fel de mâncare.

Dacă sunt consumați cu moderație, cartofii prăjiți nu ne afectează sănătatea. Însă consumul în exces poate provoca balonare, pe fondul aportului prea mare de sodiu. De asemenea, excesele pot avea ca rezultat creșterea riscului de apariție a bolilor cronice precum boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate, cancer și probleme digestive.

De asemenea, cartofii prăjiți au un indice glicemic mare, iar anumiți consumatori se pot confrunta cu fluctuații ale glicemiei.

Dar în ciuda efectelor nocive, cartofii pot fi și o bună sursă de vitamine și minerale, precum: vitamina C, vitamina B6, vitamina K. Pentru a profita din plin de beneficiile acestor vitamine, specialiștii recomandă prepararea lor sub o altă formă, adică la cuptor sau fierți.

cartofi prăjiți
Sursă: Dreamstime

Consumul excesiv de cartofi prăjiți poate duce la anxietate și depresie

Însă mai există un pericol al consumului excesiv de cartofi prăjiți.

Potrivit medicului Mihai Pautov, „consumul de cartofi prăjiți poate duce la anxietate și depresie, cel puțin așa reiese dintr-un studiu foarte bine realizat pe +140.000 de adulți. Expunerea cronică la prăjeală a crescut cu 12% rată de anxietate și 7% rata de depresie; acrilamidă, un compus toxic rezultat din prăjit a scăzut permeabilitatea barierei hematoencefalice și a dus la neuroinflamare.”

„Imaginează-ți că la fiecare masă cu cartofi prăjiți ți s-ar inflama gâtul, ca la o răceală. Probabil că ai consuma mai rar, însă atunci când se inflamează creierul – nu o simți, pentru că nu ai terminații nervoase senzoriale în creier.

Dar o poți resimți în anxietate și depresie – simptome clare ale unui creier inflamat. Și eu consum cartofi prăjiți, o dată pe lună, când mai fur 1-2 din alte farfurii.”, a spus acesta.