Un avertisment în acest sens a venit și din partea Comisiei Europene. Executivul comunitar le recomandă femeilor să fie atente atât la bijuteriile vechi, care au fost duse la reparat odată sau de mai multe ori, dar și la cele noi, care au diverse monturi.

Heinz Karl, maistru bijutier susține că la fabricarea bijuteriilor, atunci când aliajul este topit, se pot forma oxizi de cadmiu, substanță care se poate depune în diferite organe.

„Cadmiul are caracteristicile de a cobora semnificativ punctul de topire a aliajului. La topirea aliajului de lipitura ar putea sa se formeze oxizii de cadmiu, care ar putea sa se depuna in diferite organe”, a explicat Heinz Karl, maistru bijutier.

La rândul său, medicul Mihai Ungureanu susține că cadmiul folosit la lipirea bijuteriilor de aur afecteaza rinichii, plamanii sau ficatul. Mai exact, această substanță poate accelera instalarea unor boli degenerative, precum hepatita cronică.

În același timp,  el a mai adăugat faptul că această substanță poate produce inclusiv malformații sau cancer.

„Accelerează instalarea bolilor degenerative, hepatita cronică, el afectează mai ales ficatul, plămânul și rinichii. Este un oncogen, produce boala canceroasă și nu în ultimul timp poate să producă malformații”, a declarat dr. Mihai Ungureanu, specialist boli interne.

Referitor la situația femeilor însărcinate, medicul spune că bijuteriile de aur care sunt lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate în perioada sarcinii, având în vedere reacțiile pe care le pot provoca.

Ce efecte benefice are aurul?

Trebuie menționat faptul că pe lângă efectele adverse ale aliajului din cadmiu, aurul are în general mai multe beneficii pentru sănătate. Studiile au demonstrat că acest metal prețios poate regla temperatura corpului. Mai exact, acesta poate fi un real ajutor în cazul celor care se confruntă cu frisoane, sau cu bufeuri.

Totodată, specialiștii susțin că aurul are puterea de a vindeca rănile și de a calma durerea. Încă din cele mai vechi timpuri, aurul era folosit în acest sens, iar rezultatele erau unele formidabile.

Aurul are de asemenea și un impact asupra stării de spirit. Studiile au demonstrat că persoanele stresate sau epuizate își pot schimba rapid starea cu bijuterii din aur. Ele au o energie pozitivă, care ajută purtătorul să depășească mai ușor problemele de natură fizică sau mentală.

Ele dețin de asemenea și vibrații pozitive calde, liniștitoare care relaxează vasele de sânge și stimulează distribuția oxigenului către celule, spun cercetătorii.