Preţul aurului a depăşit 1.100 dolari/uncie, iar creşterea nu se opreşte aici. Maximul nu e nici pe departe acesta, spun specialiştii.

Teama de inflaţie şi deprecierea accentuată a dolarului din ultima perioadă determină pe mulţi investitori să îşi caute refugiul în aur. Preţul metalului galben a bătut record după record săptămâna trecută, aducând câştiguri mari celor care au făcut astfel de plasamente inspirate, dar dând fiori reci în industriile pentru care aurul este materie primă. „Pentru comercianţi şi bijutieri, creşterea valorii aurului nu reprezintă un lucru favorabil, însă, pentru cei care dispun de bani pe care vor să-i economisească, aurul reprezintă o investiţie de succes“, spune Mihail Pacioianu, preşedintele Asociaţiei Bijutierilor din România.

185-41943-31_goldbar_46.jpgAlexandru Caravaniez, administrator Cielo Venezia 1270, importator de bijuterii din aur, arată că „efectul asupra preţurilor nu este unul imediat, ci se va vedea undeva la începutul anului viitor“. Până anul trecut, nivelul pieţei aurului din România era de 15 tone, dar în 2009, vânzările au scăzut dramatic, cu circa 40%. Totuşi, „scăderile s-au înregistrat pe segmentul mediu“, spune Mihai Trif,  manager de imagine şi comunicare al firmei Sabion, care confecţionează şi comercializează bijuterii din aur. Vânzările de bijuterii din clasa medie au scăzut în primele nouă luni cu 18%, în timp ce comenzile de lucrări unicat au crescut cu peste 50% faţă de 2008. „Creşterea înregistrată încă din 2008 pe segmentul premium ne-a determinat să reducem producţia de bijuterii pentru segmentul mediu şi de serie şi să ne reorientăm către acest segment aflat în plin proces de evoluţie“, spune Trif, precizând că, în anul de criză, sunt două categorii de cumpărători: cei care consideră că achiziţia de bijuterii reprezintă o investiţie şi cei care cumpără pentru ocazii deosebite.

România se numără printre ultimele ţări din UE care au menţinut accizele la bijuterii, urmând să le elimine din 2010. „Noi am făcut demersuri pentru renunţarea la accize, dar nu am obţinut decât o scădere treptată în timp a cuantumului lor. Singura ţară care a menţinut accize la bijuterii este Lituania, cu un nivel de 5%. Eliminarea accizelor va fi o gură de oxigen pentru operatorii economici din domeniu şi va influenţa pozitiv preţul, pentru că, în prezent, nivelul accizelor este la 10%“, spune Mihail Pacioianu.

Speranţe pentru producţia internă

185-41944-capital_31.jpgOdată cu eliminarea accizelor, se aş­teaptă şi o revenire a producţiei autoh­tone. „Şanse există datorită cerinţelor diversificate, iar acestea se pot satisface cel mai bine pe plan local“, spune Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România. În opinia sa, producţia internă a suferit în ultimii pa­tru ani o scădere dramatică şi din cauza concurenţei neloiale, practicându-se şi preţuri care nu includeau taxe fiscale.

„Atâta timp cât cererea depăşeşte cu mult oferta pe plan mondial şi nu se descoperă un alt material care să aibă aceleaşi proprietăţi ca aurul, preţul va continua să crească“, afirmă Mihail Pacioianu. Preţul aurului pe piaţa din Londra a urcat în ultima săptămână până la un maxim istoric de 1.123  de dolari/uncie. Depăşirea cotaţiei de 1.100 dolari/ uncie se poate pune şi pe seama faptului că India a achiziţionat recent 200 de tone de aur din rezerva FMI pentru susţinerea rezervelor guver­namentale. „Prognozele existente ne arată că preţul va ajunge la 1.200 dolari/uncie“, arată Pacioianu, adăugând că, până la momentul eliminării accizelor, producătorii urmăresc cu mare îngri­jorare evoluţia preţului aurului pe pieţele internaţionale“.