Practic, Moscova susține că Rusia nu este în război în Ucraina, în ciuda pierderilor masive pe câmpul de luptă, începând cu pierderile de vieți omenești și până la tancuri și alte arme, subliniază site-ul 19fortyfive.

Nu e un război?

”Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova și Kiev, aceasta este o confruntare militară între NATO și, mai ales, Statele Unite și Anglia, cu Rusia. De teama contactului direct, liderii NATO îi conduc pe ucraineni la moarte sigură”, a declarat Nikolai Patrușev, citat de agenția TASS.

Cu ajutorul unei operațiuni militare speciale, Rusia „își eliberează regiunile de sub ocupație și trebuie să pună capăt experimentului sângeros al Occidentului de a distruge poporul frate ucrainean”, a mai spus el.

”Nu suntem în război cu Ucraina pentru că, prin definiție, nu putem urî ucrainenii de rând”, a insistat oficialul rus, care a remarcat legăturile, de secole, dintre culturile și tradițiile celor două popoare.

Alături de Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev s-a numărat printre cei mai vocali susținători ai războiului. Se spune că ar fi și unul dintre oamenii care l-au convins pe Putin, anul trecut, că Rusia ar trebui să invadeze Ucraina.

Pierderile Rusiei cresc de la o zi la alta

În ciuda declarațiilor lui Patrușev, în doar 24 de ore, forțele Kremlinului au pierdut o cantitate semnificativă de echipamente militare, inclusiv 11 tancuri de luptă principale (MBT), 17 vehicule blindate și trei elicoptere.

Aproximativ 590 de soldați ruși ar fi fost uciși în week-end, după cum susține Kievul, făcând ca numărul morților în rândul trupelor ruse să se ridice la 111.760, de când Rusia a invadat țara vecină.

De ce Rusia a fost lovită mai puternic

Rusia nu a confirmat pierderile, dar ambele tabere au înregistrat un număr semnificativ de victime, a raportat Oryx, care urmărește pierderile de echipament militar de la începutul conflictului. Potrivit site- ului open-source, Moscova a fost lovită mai puternic.

O explicație ar putea fi aceea că forțele ruse se bazează mai mult pe echipament militar învechit, în timp ce Ucraina a fost dotată cu sisteme occidentale moderne, în special cu lansatoarele de rachete HIMARS, de fabricație americană, și obuzierele M777 de 155 mm. M777 are o putere de foc egală cu cea a sistemelor remorcate de 155 mm din generația actuală, la mai puțin de jumătate din greutate. În schimb, Rusia a trebuit să se bizuie pe Coreea de Nord și Iran pentru a primi muniție și drone, deoarece stocurile Kremlinului au fost epuizate.

Potrivit ucrainenilor, numai în luna decembrie, forțele ruse au avut următoarele pierderi:

16.520 de militari uciși și între 33.000 și 49.000 răniți, 266 de vehicule și rezervoare de combustibil, 198 de vehicule blindate de transport de trupe și vehicule de luptă de infanterie, 184 de vehicule aeriene tactice fără pilot, 180 de rachete balistice și de croazieră, 114 tancuri, 112 piese de artilerie și 28 de sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS).