Război la baionetă între ministrul de Finanțe și Primarul General al Capitalei, pe tema resurselor financiare ale celei mai mari primării din țară. Atât Florin Cîțu, cât și Gabriela Firea, au postat pe internet mesaje întinse, cu o mulțime de cifre și argumente, prin care se acuză reciproc și își justifică propria poziție în fața alegătorilor.

Astfel, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susţine că din 2017 încoace Primăria Capitalei a avut un buget-record, de aproape 6 miliarde de lei, dar o bună parte din aceşti bani merg pe cheltuieli de personal, care au crescut de la 581 de milioane la 1,5 miliarde de lei.

Explozia salariilor în Primăria Generală

Florin Cîţu afirmă că salariile medii nete s-au triplat în Primărie şi că 90 la sută din cheltuielile de personal se duc către plata angajaţilor din companiile municipale înfiinţate în mandatul Gabrielei Firea.

Nu în ultimul rând, Florin Cîţu o acuză pe Gabriela Firea că s-a împrumutat anul trecut 460 de milioane de lei pe 20 de ani pentru a plăti subvenţia la RADET deşi, susţine el, Ministerul de Finanţe alocase bani de la buget.

”PMB a avut un buget anual în medie de 5,8 miliarde lei în perioada 2017-2019, versus 3,9 miliarde lei în 2016. Problema este ce s-a întâmplat cu banii. S-a dus aceasta diferenţă în investiţii? Evident că nu. Să vă arăt cum se căpuşează un buget în interes personal de un primar general incompetent şi iresponsabil. Cheltuielile de personal au crescut de la 581,7 milioane lei în 2016 la 1,5 miliarde lei în 2019!

Cheltuieli cu asistența socială

Salariul mediu net s-a triplat şi este aproape dublu faţă de salariul mediu net din sectorul privat. În perioada 2017-2019 PMB a cheltuit doar pe salarii 3,6 miliarde lei – creşteri salariale plus număr mult mai mare de angajaţi. Celebrele companii înfiinţate ilegal de primarul general şi PSD plătesc doar salarii şi atât – cheltuielile de personal reprezintă între 80% şi 90% din totalul cheltuielilor.(…) este clar că doar evoluţia cheltuielilor de personal arată ca primarul general a folosit banii primăriei în scop electoral”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Ministrul adaugă că datele privind cheltuielile cu asistenţa socială ”arată şi mai clar că bugetul primăriei a fost folosit în interes personal şi de partid”. Potrivit lui Florin Cîțu, în 2016 PMB cheltuia pentru asistenţa socială 2,6 milioane lei, iar în 2019 a cheltuit 420,5 milioane lei, această evoluţie având loc în condiţiile în care cheltuielile cu asistenţa socială sunt responsabilitatea sectoarelor. În perioada 2017-2019, Primăria Capitalei a cheltuit doar pe asistenţa socială 845 milioane lei, a semnalat Cîţu.

Pe de altă parte, ministrul subliniază că în 2019 PMB nu a mai avut bani să plătească subvenţia pentru energie termică, deşi o primeşte de la bugetul de stat, arată digi24.ro.

Îndatorarea PMB

”Astfel, la jumătatea anului trecut, primarul general ne-a dat dovada supremă a incompetenţei şi iresponsbilităţii şi s-a împrumutat 460 milioane lei pe 20 ani pentru a plăti subvenţia pentru energie termică. Să fie mai clar, a îndatorat PMB pe 20 de ani pentru plata unor sume pe care le primeşte de la bugetul de stat oricum. Când plăteşti lunar 125,4 milioane doar salarii şi 32 milioane asistenţa socială (faţă de 72 milioane şi 4 milioane în 2016) este clar că nu mai ai bani şi de subvenţie.

Acest dezastru se întâmplă în condiţiile în care valoarea subvenţiei pentru energie termică a rămas aproape neschimbată. PMB a folosit aceeaşi formulă pe care au folosit-o guvernele PSD din ultimii trei ani. Nu există nicio diferenţă între Dragnea, Vâlcov, Teodorovici şi Firea. Toţi au folosit bugetele alimentate cu bani publici în interes personal şi de partid”, conchide Florin Cîţu.

În replică, primarul Capitalei, Gabriela Firea susţine că Bucureştiul contribuie cu 25% la PIB-ul ţării, dar municipalitatea primeşte doar 0,6% şi este ”singura primărie din ţară care nu este lăsată să colecteze impozite locale”.

Căpușe la bugetul Capitalei

”Da, mă autodenunţ : am folosit bugetul Capitalei pentru oameni – ceea ce dumnealui numeşte în scop electoral. Da, recunosc : am alocat resurse cu nemiluita pentru spitale, cumpărarea de noi autobuze, ambulanţe, lărgirea de artere, modernizarea ţevilor de termoficare, consolidarea clădirilor cu bulină, sprijin financiar pentru persoane cu dizabilităţi, femei însărcinate, nou-născuţi, familii monoparentale, tratamente FIV – proiecte în premieră -, recuperarea parcurilor, a spaţiilor verzi, plus subvenţiile la transport şi energie termică etc.

Şi da, am tăiat robinetul firmelor căpuşă abonate ani de-a rândul la bugetul Capitalei – cele mai multe ale unor membri sau/şi simpatizanţi/sponsori ai PDL-PNL. De asta ţipă toţi acum, în campanie! Vor din nou unul de-al lor la Primărie, să facă ce ştiu ei mai bine! Mult pentru afacerile lor, puţin pentru cetăţeni!”, a scris Gabriela Firea, sâmbătă, pe Facebook.

Companiile municipale

Ea s-a referit şi la companiile municipale afirmând că acestea ”sunt şi rămân ale cetăţenilor. Companiile municipale (…) nu sunt bune, pentru că fac treabă de calitate şi economii la buget! Să vina din nou căpuşele lor, să se mufeze la banii bucureştenilor!”, a adăugat edilul.

Gabriela Firea mai susţine că primarii de dreapta din Bucureşti, din cauza ”împrumuturilor şi a deciziilor controversate privind retrocedări în parcuri” au lăsat ”zero proiecte realizate” şi datorii de sute de milioane de euro.

”Îl invităm şi pe domnul ministru (Cîţu – n.r.), să spună în faţa bucureştenilor de ce a tăiat de la 55 la 50% cota pentru anul acesta, alocată Primăriei Generale iniţial, ştiind din start că banii vor fi insuficienţi pentru nevoile Capitalei.

În condiţiile în care Bucureştiul contribuie cu 25% la PIB-ul României, iar PMB primeşte un infim procent de 0,6, fiind singura primărie din ţară care nu este lăsată sa colecteze impozite locale”, afirmă Gabriela Firea.