Potrivit AFP, şeful diplomaţiei americane susţine că China ştia încă din noiembrie 2019 de COVID-19, reînnoind acuzațiile că Beijingul nu a fost transparent. “Vă reamintesc că primele cazuri în acest sens au fost descoperite de guvernul chinez chiar din noiembrie, dar a fost anunțat oficial la jumătatea lunii decembrie”, a spus Pompeo într-un interviu.

Pompeo a declarat că Statele Unite doresc în continuare mai multe informații din China, inclusiv proba originală de virus SARS-CoV-2 detectat în metropola Wuhan. „Această problemă a transparenței este importantă nu numai pentru a înțelege ce s-a întâmplat în noiembrie și decembrie și ianuarie, dar este importantă chiar și astăzi”, a mai declarat Pompeo, potrivit PRO TV.

În plus, Pompeo a acuzat China că nu a raportat nici faptul că acest virus se transmite de la om la om (aşa-numita transmitere comunitară) “timp de o lună, până când deja (virusul) ajunsese în toate provinciile Chinei”.

La început, China a păstrat informațiile despre virus și a reținut denunțătorii. Prima recunoaștere oficială a ceea ce a devenit o pandemie globală a venit pe 31 decembrie, când autoritățile din Wuhan au raportat cazuri misterioase de pneumonie.

Michael Ryan, directorul de urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că ONU a vorbit pentru prima dată despre un eveniment la Wuhan, pe 4 ianuarie, pe Twitter și a furnizat „informații detaliate” a doua zi tuturor țărilor membre. Administrația președintelui Donald Trump a criticat dur atât China, cât și OMS, învinovățindu-i că nu au oprit boala care a ucis peste 180.000 de oameni din întreaga lume.

Liderul de la Casa Albă afirma recent că Beijingul ar trebui să suporte consecinţe, fără a preciza de ce tip, dacă a fost “responsabil cu bună ştiinţă” pentru pandemia noului coronavirus. “Dacă a fost o greşeală, o greşeală este o greşeală. Dar dacă ei au fost responsabili cu bună ştiinţă, da, vreau să spun, atunci sigur că ar trebui să fie consecinţe”, a declarat Trump reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă.