Ambasada României în SUA oferă sprijin studenților români de la Harvard
După ce Administrația Trump a decis să retragă Universității Harvard certificarea SEVP (Student and Exchange Visitor Program), Ambasada României în SUA a transmis vineri un comunicat prin care anunță că urmărește cu atenție situația.
Ambasadorul Andrei Muraru a declarat că 34 de români sunt afectați direct, fiind înscriși la programe de licență, master sau doctorat. Reprezentanții ambasadei au afirmat că vor întreprinde toate demersurile necesare pentru protejarea statutului acestora și al familiilor lor.
„Suntem preocupați de soarta acestor tineri remarcabili și vom face toate demersurile posibile pe lângă partenerii americani pentru clarificarea statutului lor și al familiilor lor”, subliniază ambasada română în comunicat.
Pentru cazuri de urgență, studenții români pot contacta consulatele generale ale României din New York, Miami, Chicago, Los Angeles sau Secția Consulară din Washington. Numerele de telefon au fost publicate oficial și distribuite comunității românești.
Reacții internaționale: China și Belgia condamnă decizia
Decizia administrației americane a fost criticată dur și de autoritățile chineze, având în vedere că cetățenii chinezi reprezintă cea mai mare comunitate internațională de la Harvard. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că „politizarea educației” va afecta grav reputația globală a Statelor Unite.
„China s-a opus întotdeauna politizării cooperării educaţionale”, a declarat Mao Ning într-o conferinţă de presă. „Demersul părţii americane nu va face decât să afecteze imaginea şi reputaţia internaţională a Statelor Unite”, a precizat ea.
Mai multe „prinţese” chineze, aşa cum sunt cunoscuţi copiii elitei Partidului Comunist aflat la putere la Beijing, au urmat cursurile Harvard în ultimele două decenii, inclusiv fiica preşedintelui Xi Jinping, Xi Mingze.
La rândul său, Palatul Regal din Belgia a exprimat îngrijorare față de viitorul academic al prințesei Elisabeta, moștenitoarea tronului belgian, care a încheiat primul an de masterat în politici publice la Harvard Kennedy School.
View this post on Instagram
Reprezentanții Casei Regale au transmis că analizează situația și vor aștepta evoluțiile din zilele următoare.
„Prințesa Elisabeta tocmai a încheiat primul an de studii. Impactul acestei decizii va deveni mai clar în zilele și săptămânile următoare. În prezent, investigăm situația”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Palatului Regal din Belgia, Lore Vandoorne.
Harvard dă în judecată administrația Trump

Universitatea Harvard a reacționat imediat, depunând o plângere la tribunalul federal din Boston împotriva ordinului executiv emis de Donald Trump. Conducerea instituției a calificat decizia drept „o încălcare flagrantă” a Constituției și a legilor federale, cu un „efect devastator” asupra universității și a celor peste 7.000 de studenți internaționali.
Potrivit documentului depus în instanță, administrația americană „a încercat printr-un singur gest să elimine un sfert din corpul studențesc”, ignorând contribuția esențială a acestora la misiunea și diversitatea campusului.
În urma ordinului, mii de studenți străini riscă să-și piardă statutul legal în Statele Unite sau să fie forțați să se transfere la alte universități. Multe zboruri au fost anulate, iar studenții au început să caute consultanță juridică pentru a rămâne în țară.