La ora locală 9.21 (7.21 GMT), acţiunile grupului franco-belgian Dexia, care anterior au înregistrat o cădere de 37%, erau în scădere cu 32,31%, până la 0,88 euro per titlu, în condiţiile în care piaţa bursieră franceză înregistra un declin de 1,94%.

Dexia, instituţie care în timpul crizei financiare din 2008 a primit un pachet de sprijin de şase miliarde de euro din partea guvernelor francez şi belgian, a început să fie supusă la presiuni pe piaţă din cauza expunerii sale pe Grecia. Expunerea Dexia pe obligaţiunile guvernamentale greceşti este de 3,4 miliarde de euro însă expunerea sa totală pe Grecia, inclusiv pe creditorii din sectorul privat, este de 4,8 miliarde de euro.

La sfârşitul unei reuniuni maraton de şase ore a Consiliului de Administraţie, Dexia a dat publicităţii un comunicat de presă în care a mandatat administratorul delegat Pierre Mariani ‘să pregătească, împreună cu statele şi autorităţile de control, măsurile necesare pentru soluţionarea acestor probleme’.

Potrivit unui articol publicat marţi de cotidianul belgian De Standaard, grupul franco-belgian Dexia urmează a fi spart iar activele ‘sănătoase’ vor fi vândute până la finele lui 2011. Citând surse din interior, De Standaard susţine că în prima fază portofoliul de credite către colectivităţile locale franceze va fi separat pentru a fi transferat unei noi bănci franceze. De asemenea, operaţiunile sănătoase ale Dexia, precum divizia din Turcia Denizbank, divizia Dexia Asset management şi joint venture-ul din Canada vor fi vândute separat. La fel, divizia de retail din Belgia, Dexia Bank Belgium, ar putea fi vândută şi ea până la finele lui 2011 în timp ce operaţiunile de genul Dexia Credit Local, divizia italiană Crediop şi cea spaniolă Sabadell ar urma să fie transferate către o ‘bancă de rebuturi’.
SURSA: Agerpres