Acţiunile constructorului american de automobile electrice Tesla Inc vor fi incluse luni în indicele bursier S&P 500, după ce vineri au atins o nouă valoare record, transmite Reuters, după cum precizează Agerpres.

Compania condusă de miliardarul Elon Musk va deveni cea mai valoroasă companie inclusă vreodată în principalul indice bursier de pe Wall Street şi va fi responsabilă pentru 1,69% din indicele S&P 500, susţine analistul Howard Silverblatt.

De la mijlocul lunii noiembrie, când a fost anunţată decizia de includere în S&P 500, şi până în prezent acţiunile Tesla au crescut cu aproape 70% iar de la începutul anului şi până în prezent au înregistrat un avans de 700%.

Investitorii avertizează că Tesla este mult supra-evaluată

Luni însă, în tranzacţiile care preced deschiderea burselor de pe Wall Street, acţiunile Tesla au scăzut cu 3,7%, pe fondul unei tendinţe generale înregistrată la nivel global, după ce joi şi vineri au crescut cu aproape 12%.

„Toate achiziţiile au fost făcute vineri. Întrebarea acum este ce se va întâmpla în continuare”, spune Keith Temperton, trader la Forte Securities.

Creşterea cotaţiei acţiunilor Tesla a pus valoarea de piaţă a companiei la aproximativ 660 miliarde de dolari, devenind cea de a şasea cea mai valoroasă companie americană listată la bursă iar mulţi investitori avertizează că Tesla este mult supra-evaluată.

Tesla este de departe cea mai tranzacţionată acţiune de pe Wall Street, cu acţiuni în valoare de 18 miliarde de dolari fiind tranzacţionate, în medie, în fiecare sesiune din ultimele 12 luni, depăşind de departe Apple, care se situează pe locul al doilea cu o medie zilnică a tranzacţiilor de 14 miliarde de dolari.

Aproximativ o cincime din acţiunile Tesla sunt deţinute de Elon Musk, care este şi directorul general al companiei, şi de alţi investitori.

Musk, mai aproape de noua fabrică din Texas și baza de lansare a SpaceX

Antreprenorul american Elon Musk s-a mutat din Los Angeles în Texas pentru a fi mai aproape de baza de lansare a SpaceX, companie cu sediul central în Hawthorne, California, şi de o nouă fabrică pentru maşini electrice Tesla, al cărei sediu principal este de asemenea în California. Ambele companii sunt deţinute de miliardarul născut în Africa de Sud.

Informaţia a fost dezvăluită de Musk în cadrul unui interviu pentru Wall Street Journal, dat publicităţii săptămâna trecută, după cum informează DPA.

Antreprenorul în vârstă de 49 de ani declarase recent că va petrece mai mult timp şi în Germania, unde Tesla îşi construieşte fabrica europeană, la marginea Berlinului.

Fabrica din Texas urmează să construiască două vehicule extrem de importante pentru Tesla: pick-up Cybertruck şi o semiremorcă electrică.