Vineri, autorităţile de reglementare din SUA au cerut celui mai mare producător auto european să recheme aproximativ 500.000 de vehicule, amenzile totale putând ajunge la 18 miliarde de dolari.

Acţiunile Volkswagen au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu 22%, la 125,40 euro, cel mai semnificativ declin din noiembrie 2009. Prăbuşirea de astăzi semnifică pierderi în valoare de 15,4 miliarde de euro. La începutul şedinţei de tranzacţionare de luni se consemna o pierdere de 13 procente. Problemele Volkswagen au afectat şi alte companii auto, acţiunile BMW şi Daimler înregistrând o diminuare de aproximativ 4%.

Bursa de la Frankfurt a deschis luni în scădere cu 0,5%, în primele minute de la debutul tranzacţiilor, indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 9.861,23 puncte, în scădere cu 54,93 de puncte, comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

"Implicaţiile acţiunilor legale anunţate de Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA împotriva VW sunt extrem de serioase", au avertizat analiştii de la Bernstein.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 şi indicele Euro Stoxx 50 înregistrau luni un avans de 0,3%. Acţiunile băncii spaniole Santander au urcat cu 1%, în timp ce titlurile companiei farmaceutice Bayer au urcat cu 1,2%. AGERPRES