Așadar, se află în spatele multor alte pieţe emergente. Care sunt perspectivele în acest context? În primul rând, trebuie remarcat faptul că indicele acţiunilor braziliene nu este suficient în sine pentru a crea o imagine informativă. Trebuie menţionat că investitorii străini au înregistrat câştiguri semnificative, pe fondul aprecierii puternice, din ultima perioadă, a realului brazilian; mai mult, putem vorbi și despre o diviziune de facto a pieţei.
Unele titluri, cum ar fi cele ale Vale (extracție minereu de fier) și ale gigantului petrolier Petrobras sau ale companiilor de construcţii sunt cotate relativ ieftin, în timp ce aproape toate acţiunile scumpe sunt legate de piaţa internă în plină expansiune.
O excepţie o constituie valorile din telecomunicaţii. Acestea sunt mai degrabă titluri defensive, însă de câteva săptămâni au înregistrat o adevărată renaștere. Pentru anumite niveluri scăzute de curs, în contextul creșterii inflaţiei, acestea continuă însă să stârnească interesul investitorilor din piață.
Acţiunile de consum se află de ceva vreme sub presiune din cauza temerilor legate de o încetinire economică determinată de acţiunile băncii centrale şi ale guvernului – în cazul unui astfel de scenariu, valorile de consum ar deveni mult prea scumpe.
Telecomunicațiile rămân atractive
Cu toate acestea, în ciuda anunţurilor ferme privind reducerile bugetare, făcute de către preşedintele nou-ales în 2011, comparativ cu bugetul aferent din 2010 nu s-a înregistrat nicio reducere a cheltuielilor guvernamentale. În locul acestor măsuri de austeritate, se remarcă tentative de instituire a unor taxe speciale şi măsuri neconvenţionale pentru impulsionarea fluxurilor de capital.
Totuși, pentru a reduce creşterea creditelor, nivelul rezervei minime obligatorii pentru bănci a fost mărit, în special pentru creditele auto pe termen scurt şi salarii. Până în prezent, efectul este modest – creşterea creditării este cu mult peste ţinta băncii centrale.
În opinia Raiffeisen Capital Management, titlurile listate ale companiilor care activează în sectorul de consum sunt mai degrabă de evitat, în timp ce valorile din telecomunicaţii și unele bănci se prezintă încă destul de atractiv. În ceea ce privește indicele de acţiuni Bovespa, în lunile următoare, potenţialul cursurilor e posibil să fie destul de scăzut.