Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat săptămâna trecută închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Cyprus Popular Bank, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după negocieri intense care ameninţau să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.

Planul prevede închiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă cipriotă, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile.

Depozitele de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% în bani ce vor fi convertiţi în acţiuni bancare, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă de Banca Centrală a Ciprului. Într-o a doua etapă, deponenţii ar putea pierde de asemenea încă până la 22,5%, în funcţie de ceea ce experţii stabilesc că este necesar pentru a sprijini rezervele băncii. Experţii vor avea la dispoziţie în acest sens 90 de zile. Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi ‘îngheţate temporar din motive de lichidităţi’, dar continuând să acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai anunţat Banca centrală.

Subsidiara din România a Banc of Cyprus a anunţat, luni, că Banca Centrală a Ciprului (BCC) a decis suspendarea temporară, pentru o săptămână, a operaţiunilor din România ale Bank of Cyrus, în această perioadă rămânând funcţionale doar bancomatele băncii.
SURSA: Agerpres