„Ne putem suspenda participarea la acest acord. Şi dacă ne spun că tot ceea ce ni s-a promis se realizează, să o facă ei mai întâi şi apoi vom participa din nou la acest acord”, a declarat Vladimir Putin pentru televiziunea publică rusă.

Condițiile lui Putin pentru prelungirea acordului

Pentru ca Moscova să prelungească pactul, trebuie puse în aplicare promisiunile care i-au fost făcute privind exportul de alimente şi îngrăşăminte, a subliniat el.

„Îl vom prelungi de îndată ce promisiunile care ne-au fost făcute vor fi îndeplinite”, a spus liderul de la Kremlin, potrivit EFE.

Acesta a precizat totuși că „mai sunt câteva zile” până pe 17 iulie, data la care expiră acordul, așa că Rusia se va gândi „cum să procedeze”.

„Ne vom gândi. Încă mai sunt câteva zile. Ne vom gândi ce să facem”, a afirmat Vladimir Putin.

Președintele rus a spus, de asemenea, că încă nu a văzut scrisoarea pe care i-a trimis-o secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în legătură cu propunerea de a menţine în viaţă acordul.

„Nu am văzut această nouă scrisoare”, a spus liderul de la Kremlin, precizând că totuși, Rusia este în contact ONU cu privire la situaţia din jurul acordului privind cerealele.

Ce este Inițiativa Mării Negre

Antonio Guterres i-a oferit anterior lui Putin un acord pentru facilitarea tranzacţiilor financiare ruseşti în schimbul prelungirii Iniţiativei Mării Negre.

Inițiativa Mării Negre este alcătuită din două părți: una pentru a facilita ieşirea cerealelor ucrainene şi cealaltă pentru a face acelaşi lucru pentru cerealele ruseşti, în special pentru îngrăşăminte, dar Rusia s-a plâns de la început că cea de-a doua parte nu este îndeplinită.

Potrivit ONU, propunerea este de a „ridica obstacolele care afectează tranzacţiile financiare (ruseşti) prin intermediul Băncii Agricole Ruse”, fapt „exprimat cu mare îngrijorare de Rusia”, şi în acelaşi timp de a permite grâului ucrainean să continue să tranziteze fără probleme Marea Neagră.

Vladimir Putin amenință NATO pe fondul perspectivei de aderare a Ucrainei

Tot joi, Vladimir Putin a declarat că posibilitatea aderării Ucrainei la NATO va „crea noi tensiuni pe scena mondială”. Președintele rus a adăugat că nu este „împotriva garanțiilor de securitate” pentru Kiev, dar că nu le va accepta „cu prețul securității Rusiei”.

De asemenea, liderul de la Kremlin a mai spus că furnizarea de noi arme Ucrainei ar „escalada și mai mult” conflictul și „nu ar face decât să înrăutățească situația”.