Reprezentanţi ai OPEC şi ai producătorilor rivali de ţiţei s-au întâlnit duminică în Kuweit pentru a analiza progresele înregistrate în urma implementării acordului global de reducere a furnizării. 

În decembrie, OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. 

Comitetul miniştrilor şi-a exprimat satisfacţia faţă de progresele înregistrate în vederea reducerii producţiei şi îi încurajează pe toţi participanţii să-şi realizeze angajamentele asumate, se arată în proiect. 

Declinul preţului la ţiţei, care a început la mijlocul lui 2014, a forţat producătorii să-şi reducă semnificativ cheltuielile în 2015 şi 2016. Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru industria petrolieră, a depăşit 50 de dolari, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%. 

Înainte de reuniune, ministrul irakian al Petrolului, Jabar Ali al-Luaibi, a afirmat că există unele elemente încurajatoare care sugerează o îmbunătăţire a pieţei ţiţeiului iar dacă toţi membri OPEC sunt de acord cu măsuri de stabilizare a preţurilor, Irakul va sprijini astfel de decizii. 

Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, dar care alături de Arabia Saudită şi SUA reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunţat că este gata să îşi reducă propria producţie de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare care nu sunt membre ale cartelului. 

Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane de barili pe zi. 

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a reiterat angajamentul ţării sale de reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi şi a precizat că o extindere a a cordului ar putea fi stabilită duminică. Oficialul rus se aşteaptă ca stocurile globale de ţiţei să scadă în semestrul doi din acest an. (Sursa: Agerpres)