770 de companii din industria fotovoltaică europeană, reprezentând mai mult de 77.000 de locuri de muncă din UE, reunite în Alianța pentru Energie Solară Accesibilă (AFASE), a făcut din nou apel la factorii de decizie să se abțină de la orice acord cu privire la creșterea prețurilor. De la introducerea de taxe provizorii de către UE pentru importurile din China, la 5 iunie, cererea a scăzut drastic. Măsurile protecţioniste au avut un efect de bumerang, ajungând să afecteze numeroase companii europene din domeniu, ceea ce a condus la insolvența unor companii importante, cum ar fi Gehrlicher Solar AG.
"Creșterea prețului ar accelera ceea ce am văzut în ultimele luni, reducerea unui număr semnificativ de locuri de muncă de-a lungul lanțului valoric fotovoltaic. În cazul în care prețul minim convenit între UE și China va fi prea mare, ar trebui să concediem personalul din UE și să încercăm să oferim expertiza nostră în acest domeniu, în afara Europei, unde cererea de energie solară este în plină expansiune. Cu toate acestea, vom lucra apoi cu instalatori locali, în detrimentul a mii de instalatori din UE, care vor fi lăsaţi fără proiecte solare", spune Thorsten Preugschas, CEO al Soventix GmbH și președintele AFASE.
Denis Gieselaar, Director Oskomera Solar Power Solutions și membru al consiliului AFASE a adăugat: "Noi nu ne dorim creșterea prețurilor întrucât acest lucru va genera contractarea cererii din Europa. Un acord pe baza unor prețuri minime nejustificate ar fi o pierdere mare -, inclusiv pentru producătorii europeni, într-un moment în care Europa încearcă cu disperare să stimuleze crearea de locuri de muncă ecologice ".
La începutul acestui an, un studiu prezentat de institutul de cercetare independent Prognos din Elveția a subliniat că impunerea de taxe, la orice nivel, va declanșa o scădere a cererii ce ar duce la  pierderi de locuri de muncă. Potrivit acestui studiu, până la 242 000 de locuri de muncă europene ar putea fi eliminate în următorii trei ani, în cazul impunerii de taxe cu un nivel de 60%.