Propunerea de preluare din partea Glencore, cea mai mare preluare din istorie din domeniul minier, reprezintă cel mai recent semn că executivii au devenit mai îndrăzneţi. Şi asta după ce fuziunile şi achiziţiile au scăzut în ianuarie până la cel mai mic nivel din august 2009 încoace, înregistrând cel mai slab start din ultima decadă, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
În timp ce preluările au scăzut cu 29% faţă de nivelul de acum un an, datele economice încurajatoare din SUA şi progresul înregistrat în discuţiile din Europa ar putea declanşa o revenire puternică a cererii pentru tranzacţii pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor, spun bancherii.
Cumpărătorii europeni şi-au adjudecat 43% din volumul fuziunilor şi achiziţiilor din acest an şi urmând acest ritm s-ar putea înregistra al patrulea an de declin al cotei Europei în tranzacţiile globale, arată datele Bloomberg.
“Corporaţiile sunt mai înfometate de iniţiative de creştere mai mult decât oricând, incluzând transfomarea afacerilor şi cesiunile diviziilor cu creştere mai lentă. Lumea simţind mai multă stabilitate şi un risc systemic mai mic, ei vor fi mult mai confortabili să anunţe ambele tipuri de tranzacţii”, spune Christopher Ventresca, director pe M&A în cadrul JP Morgan.
Deal-ul Glencore-Xstrata a urmat acordului din 30 ianuarie când ABB Ltd. Intenţionează să cumpere Thomas & Betts Corp. pentru 3,9 miliarde dolari, în scopul extinderii reţelei de distribuţie din America de Nord şi sprijinirii vânzărilor de echipamente cu voltaj scăzut.
De asemenea, Roche Holding oferă 5,7 miliarde dolari în cadrul unei preluări ostile a Illumina Inc., iar Eastman Chemicak Co. a anuţat pe 27 ianuarie că oferă 3,38 miliarde dolari pentru a prelua Solutia Inc.
Achiziţiile coincide cu apariţia mai multor semne positive din economie. Rata şomajului din SUA a scăzut neaşteptat în ultima lună, până la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, iar Departamentul de Comerţ a spus că producţia internă a urcat cu 2,8% în ultimul trimestru din 2011, ceea ce reprezintă cel mai înalt ritm din 2010.
În Europa, guvernul Greciei şi creditorii internaţionali lucrează la draftul final al acordului privind eliberarea celui de-al doilea pachet de ajutor financiar. Indicele Morgan Stanley pentru pieţele globale (MCSI World Index) a recuperat 19% până ieri, faţă de minimul din 4 Octombrie.