Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, în urma unei întâlniri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades că acordul priveşte în principal navele din cadrul Marinei ruse implicate în operaţiuni internaţionale de luptă împotriva terorismului şi pirateriei. Cooperarea militară dintre Rusia şi Cipru nu este îndreptată împotriva vreunui terţ, a adăugat el.

„Legăturile noastre de prietenie nu sunt îndreptate împotriva nimănui", a subliniat Putin.

"Nu cred că ar trebui să provoace îngrijorări undeva. Rusia a obţinut permisiunea ca navele Marinei sale să folosească porturile din întreaga lume pentru a se realimenta şi a fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă, acorduri care permit Moscovei să-şi extindă prezenţa militară la nivel global", a adăugat el.

Nave ruseşti au efectuat deja escale la Limassol.

Potrivit Cyprus Mail, Moscova şi Nicosia au semnat opt acorduri bilaterale şi două memorandumuri – unul cu Banca centrală a Rusiei şi unul în domeniul investiţiilor.

Anastasiades, aflat într-o vizită oficială în capitala rusă, a subliniat că Nicosia susţine un dialog constructiv cu Rusia şi insistat asupra hotărârii Guvernului de a acţiona în vederea "restaurării cooperării strategice" dintre Moscova şi Bruxelles.

La rândul său, Putin a reiterat angajamentul Rusiei faţă de soluţionarea "cuprinzătoare şi justă" a conflictului dintre ciprioţii greci şi ciprioţii turci în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.