Acordul politic se referă la propunerea Comisiei Europene vizând o directivă de sancţionare penală a abuzurilor pe pieţele financiare. Textul directivei va fi supus votului plenului PE în luna ianuarie.

Directiva va obliga statele membre să introducă în codurile lor penale pedepse pentru situaţii precum negocierea cu informaţii confidenţiale şi manipularea pieţelor.

"UE aplică astfel o politică de toleranţă zero în faţa abuzurilor de pe pieţe şi a manipulării indicilor, dorind să protejeze integritatea pieţelor şi banii cetăţenilor’, a afirmat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, într-un comunicat de presă, avertizând că aceste delicte sunt ‘o mare problemă pentru încrederea în sistemul nostru financiar şi trebuie să o tăiem din rădăcini".

Acordul privind abuzurile de pe pieţele financiare "este o veste foarte bună pentru investitori şi un cadou de Crăciun de care s-ar fi lipsit infractorii cu gulere albe", a spus la rândul său comisarul european pentru piaţă unică şi servicii, Michel Barnier, citat de AFP.

Necesitatea unei asemenea directive a crescut după scandalul Libor, izbucnit anul trecut. Mai multe bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan, Citigroup şi compania de brokeraj RP Martin au fost amendate la începutul lunii decembrie cu suma record de 1,71 miliarde de euro pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor.
Sursa: Agerpres