El a mai arătat că suma rambursărilor va rămâne nemodificată o perioadă de timp, până la reluarea solicitărilor de plată către CE. ”Termenul asumat de autoritățile române de corectare a deficiențelor semnalate de CE este jumătatea lunii septembrie”, a spus Vătafu.
Șeful ACIS a mai adăugat că ”la începutul lunii octombrie vrem să restabilim încrederea Comisiei Europene în procedura de verificare și certificare a plăților la nivel național”.
”Plățile interne se ridică însă la 2,7 miliarde euro, adică banii intrați în economia românească prin intermediul proiectelor europene”, a precizat Vătafu.
România a stopat temporar solicitările de plăți de la Comisia Europeană până la verificarea procedurilor de licitație. Această decizie a fost luată după ce în 21 iunie Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2. Guvernul efectuează acum verificări ale licitațiilor organizate pe toate programele europene.