Piața serviciilor medicale private a fost caracterizată prin mișcări îndrăznețe, în ultimii ani, achizițiile fiind principala activitate pentru jucătorii mari. MedLife, Medicover sau Regina Maria sunt doar câteva nume care s-au remarcat prin preluarea altor companii, mai mici. Această tendință, va continua și în 2017? Până una alta, să analizăm pe rând câteva din evenimentele importante petrecute în 2016.

Familia Marcu, mai multe achiziții

De departe, grupul MedLife, deținut de familia Marcu, a întrecut orice așteptări: până acum, a derulat 15 achiziții, în linie cu ținta privind listarea la Bursa de Valori București (BVB). Mai mult, rețeaua a anunțat că va vinde pe bursă un pachet de până la 44% din acțiuni, care reprezintă participațiile deținute de acționarii minoritari ai companiei.

Primul anunț din 2017 a fost achiziționarea pachetului majoritar de 80% din Almina, companie de servicii medicale prezentă pe piață cu opt centre medicale. La scurt timp, a venit cu un nou anunț: achiziția Anima, cu peste 200 de angajați. Iar dacă ar fi să ne oprim la 2016, au fost anunțate mai multe preluări, între care rețeaua de laboratoare Diamed Center și pachetul majoritar din grupul de firme Dent Estet, lider pe piața serviilor de stomatologie. „Dacă în 2015 am finalizat șase tranzacții locale cu investiții de peste 5 milioane de euro, în 2016 valoarea bugetului alocat doar achizițiilor s-a mărit semnificativ, având ca strategie consolidarea poziției de lider la nivel național, diversificarea portofoliului de servicii și optimizarea activității pe segmentele de business existente”, spunea la începutul anului trecut Mihai Marcu, președinte CA MedLife.

Medicover și Regina Maria

Și Medicover are un plan pentru extinderea rețelei în prima jumătate a acestui an, însă nu a publicat informații amănunțite vizavi de acest subiect. În 2016, compania a cumpărat clinica Doctor Luca din Pitești. ”Tranzacția se adaugă investițiilor de aproximativ 2 milioane de euro pe care Medicover le-a realizat în prima parte a acestui an”, au punctat reprezentanții companiei la momentul achiziției, în toamna anului trecut.

Un alt concurrent, Regina Maria, a mizat pe achiziții în 2016, ținta fiind consolidarea rețelei la nivel național. În 2016, compania a preluat Centrul Medical Dr. Grigoraș, o afacere cu trei centre, în Timișoara și Lugoj, precum și Centrul Medical Helios din Craiova. Aceste achiziții au fost completate cu spitalul Ponderas, o afacere înființată în 2011.

Diaverum și Affidea

Iar exemplele pot continua. În prima parte a anului trecut, grupul Diaverum, prezent pe piața serviciilor de dializă, a cumpărat International Healthcare Systems, dar și segmentul de nefrologie a Inter Health System, ca parte a strategie de dezvoltare pe termen lung. Compania nu a anunțat, până acum, țintele pe care le dorește în 2017.

O altă tranzacție importantă a fost bifată de Affidea, prin preluarea rețelei de clinici Hiperdia, estimată la câteva zeci de milioane de euro. Cumva, această măsura schimbă clasamentul între cei mai puternici jucători din piață, rezultatele urmând să se vadă anul acesta.  

Cu siguranță, achizițiile vor continua și în 2017, însă principalii jucători nu au dat, încă, informații amănunțite, păstrând detaliile pentru momentul în care contractile sunt parafate. Un lucru este sigur, însă: bugetele vor depăși zeci de miloane de euro.