in turism au ramas de privatizat 70 de societati comerciale, la care Fondul Proprietatii de Stat detine un capital social ce isumeaza 600 miliarde lei, dintr-un total de circa 1.900 miliarde lei, ceea ce reprezinta 30%. Dintre acestea, o buna parte se tranzactioneaza pe Rasdaq. Unele dintre ele se icadreaza i categoria societatilor mari, precum SC Turism Felix Baile Felix SA, Hercules SA, Neptun Olimp SA sau societati comerciale mici, cu un capital social sub 10 miliarde lei. intirzierea privatizarii s-a datorat divergentelor aparute in legatura cu procesul de divizare asimetrica, modalitatea i care sa se realizeze divizarea facind obiectul mai multor runde de negocieri purtate itre FPS, ANT si SIF Transilvania.
Cu toate diferentele aparute pe parcurs, cursul majoritatii actiunilor al societatilor din turism s-a iscris pe un trend crescator, dovada a atractivitatii activelor pe care le poseda Divizarea asimetrica a SC Neptun-Olimp SA a icins spiritele, pretul actiunilor ajungind si la 100.000 lei, dupa aprobarea divizarii. Operatiunea a isemnat de fapt spargerea i trei bucati a societatii, impartite astfel: FPS – 54,025%, SIF Transilvania – 39,624% si cuponari 6,335%. Procentele ascund hoteluri, vile, bufete, campinguri ce au revenit integral celor trei categorii de actionari. Cursul tranzactiilor s-a temperat pentru o perioada, cotatiile coborind spre 50.000 lei/ actiune si pe fondul scaderii lichiditatii acestora. in ultimul timp se constata o revenire a acestor titluri i atentia investitorilor, cursul acestora crescind la 65.000 lei/actiune, concomitent cu o lichiditate marita.
Cotatiile pentru actiunile Hercules SA au crescut semnificativ de la iceputul anului, societatea detinind cele mai bune hoteluri din statiunea Baile Herculane. Aceasta statiune balneo-climaterica face exceptie de la situatia generala a statiunilor de acest tip, gradul de ocupare fiind foarte bun pe itreaga durata a anului. Desi 60% din actiuni se afla la cuponari, pina i prezent nu au fost raportati actionari semnificativi, asteptindu-se vinzarea pachetului de 40% aflat i posesia FPS. Capitalul social al societatii este de 56 miliarde lei, cumparatorul potential al unei asemenea statiuni icadrindu-se i categoria investitorilor strategici. Disputa se poarta itre salariatii societatii care doresc achizitionarea pachetului de actiuni al FPS si conducerea FPS, care nu agreeaza aceasta idee. Cu toate aceste diferende, cursul actiunilor Hercules a capatat o tendinta clar crescatoare, urcind saptamina trecuta la 845 lei/actiune. Fara sa se forteze o apreciere abrupta a acestor actiuni ordinele de cumparare sunt introduse la preturi tot mai mari, din piata putindu-se achizitiona un numar apreciabil de actiuni.