Printre măsurile care au dat un acces mai mare la achiziția unei locuințe se poate menționa modificarea legată de Taxa pe Valoare Adaugată, continuarea programului Prima Casă și actualele încercări privind scăderea valorii creditului bancar.

 

În 2019, prin programul Prima Casă, s-a alocat un fond de aproape 2 miliarde de lei – peste 418 milioane de euro –  pentru garanții bancare care să suțină creditele imobiliare cu avans minim – de numai 5% – pentru achiziția ori construcția de locuințe.

 

Prin programul de guvernare a fost eliminată impozitarea veniturile  din tranzacțiile imobiliare care nu depășesc 450.000 de lei, s- a subvenționat dobânzile la credite și s-a redus cota la 5% TVA pentru achiziția de locuințe prin renunțarea la vechea prevedere legislativă care taxa diferit achiziția de locuinte.

 

Prin măsurile luate sute de mii de români, cu vârsta până în 35 de ani, se așteaptă să se alăture celor peste 260 000 de tineri care au beneficiat anul trecut de sprijinul programului.

 

Relevant pentru impactul major și succesul programului este că-n 2019, nu mai puțin de 15 bănci participă și acordă finanțare pentru Prima Casă! Guvernul și băncile au înțeles că tinerii sunt viitorul nostru, că aceștia trebuie să se simtă în siguranță, să rămână, să se dezvolte și să-și crească copiii  în propria lor țară.