Potrivit unui studiu efectuar de compania 23andMe, persoanele cu grupa sanguină 0 au riscuri mai reduse de a se infecta cu noul coronavirus şi de a fi spitalizate, informează cotidianul Financial Times.

Sutdiul a fost efectuat asupra a 750.000 de participanţi, iar potrivit rezultatelor, aceste persoane  prezintă o probabilitate mai redusă cu 9%-18% de a se infecta cu noul coronavirus.

Potrivit datelor obținute, persoanele care au fost expuse virusulu, inclusiv angajaţi medicali şi din serviciile de intervenţie, au prezentat şanse mai mici cu 13%-26% de a se infecta.

De asemenea, cercetătorii companiei 23andMe au identificat o variaţie în genele AB0 care generează codificări ale grupelor sanguine şi ar explica riscurile mai reduse.

Coronavirusul, asociat cu afecțiunile cardiovasculare

Rezultatele obținute în urma studiului sunt notabile şi în contextul în care boala Covid-19 a fost asociată cu formarea cheagurilor de sânge şi cu afecţiuni cardiovasculare.

„Studiul şi colectarea datelor sunt în curs, cu speranţa că vom putea folosi platforma noastră de cercetare pentru a înţelege mai bine modurile diferite în care oamenii reacţionează la virus. În final, sperăm să publicăm concluziile cercetărilor noastre pentru a furniza mai multe date comunităţii ştiinţifice”, a comunicat compania 23andMe.

Totodată, cercetători din întreaga lume verifică dacă datele genetice pot oferi răspunsuri în cazul efectelor coronavirusului, încercând să afle de ce unele persoane sunt afectate mai grav decât altele.

Pe lângă ercetările efectuate de 23andMe, alte două studii au verificat variaţii în funcţie de genele AB0. Este vorba despre un studiu din China arată că grupa sanguină 0 prezintă un risc mai redus de infectare.

De asemenea, un alt studiu efectuat de Universitatea Columbia din New York, a arătat că doar persoanele cu grupa de sânge 0 pozitivă au şanse mai reduse de infectare cu noul coronavirus. Studiul realizat de 23andMe nu a depistat nicio diferenţă privind probabilitatea de infectare între grupele 0 pozitivă şi 0 negativă.