Aveți această grupă de sânge? Mare atenție! Este obligatoriu să știți ce boli riscați să aveți

Cercetări complexe, ulterioare, asupra grupelor sanguine, sugerează că acestea pot conta mai mult decât ne imaginăm atunci când evaluăm riscul anumitor afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Aceste diferențe, insesizabile pentru noi, ne pot ajuta să evităm, problemele cardiovasculare, potrivit Cnet.

Persoanele cu o anumită grupă sanguină, mai expuse riscului de a face anumite boli

Fiecare grupă de sânge are o combinație de zaharuri și proteine, numite antigene, care se găsesc în exteriorul celulelor roșii din sânge. Există mai mult de 300 antigene, deci există un potențial de variații și combinații între diferite persoane.

Oamenii pot fi clasificați în grupele A, B, AB sau O, pe baza cărora zaharurile acoperă celulele roșii din sânge. De asemenea, suntem clasificați ca ”pozitivi sau negativi”, dacă celulele noastre sanguine poartă o proteină numită antigen Rhesus D (RhD). Aceste două sisteme de grup sanguin (ABO și Rh) ne oferă cele opt tipuri principale de sânge: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB-, AB+. O serie de studii au arătat că persoanele cu o anumită grupă de sânge sunt mai expuse riscului de a face anumite boli.

Cei cu grupele A și B, probleme de coagulare a sângelui și risc de atac de cord

Potrivit dr. Douglas Guggenheim, hematolog la Penn Medicine, persoanele cu grupa sanguină O se pot îmbolnăvi de holeră, în timp ce persoanele cu grupa de sânge A sau B pot avea mai multe șanse de a avea probleme de coagulare a sângelui. El spune că, deși sângele nu poate ține pasul cu diferitele amenințări biologice sau virale care apar în timp real, poate reflecta ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Persoanele cu grupa san sanguină A sau B sau AB au mai multe șanse de a face un atac de cord sau a suferi de insuficiență cardiacă, Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), persoanele cu grupa de sânge A, B sau AB au mai multe șanse, decât persoanele cu grupa sanguină O, de a suferi un atac de cord sau de a avea insuficiență cardiacă.

Risc de tromboză venoasă profundă

În timp ce riscul crescut este mic (cei cu grupă de sânge A sau B au avut un risc combinat cu 8% mai mare de atac de cord și un risc crescut de insuficiență cardiacă cu 10%, conform unui studiu amplu), diferența dintre ratele de coagulare a sângelui este mult mai mare, conform AHA.

Persoanele din același studiu, cu grupă de sânge A și B, au avut cu 51% mai multe șanse de a face tromboză venoasă profundă și cu 47% mai multe șanse de a suferi o embolie pulmonară, tulburări severe de coagulare a sângelui care pot crește și riscul de insuficiență cardiacă.

Motivul ar putea avea de-a face cu inflamația

Potrivit lui Guggenheim, unul din motive ar putea avea de-a face cu inflamația care se produce în organismul persoanelor cu grupa sanguină A, tip B sau AB. Proteinele prezente în grupele sanguine A și tip B pot provoca mai multă „îngroșare” a venelor și arterelor, ceea ce duce la un risc crescut de coagulare și boli de inimă. De asemenea, Guggenheim crede că acest lucru poate explica și scăderea a riscului de COVID-19 sever la persoanele cu sânge de tip O.

COVID-19 sever cauzează adesea probleme cardiace, de coagulare a sângelui și alte probleme cardiovasculare. Dacă persoanele cu grupa sanguină O au un risc ușor mai redus de boli de inimă și coagulare a sângelui, pot fi mai susceptibile la hemoragii. Acest lucru poate fi valabil mai ales după naștere, potrivit unui studiu privind pierderea de sânge postpartum.