Aceștia au examinat legătura dintre poluarea aerului din trafic și numărul din ce în ce mai mare al atacurilor de cord, informează Daily Mail.

Expunerea pe termen lung la NO are efect cancerigen asupra organismului

Monoxidul de azot (NO) este un gaz incolor, toxic, cu acţiune iritantă asupra mucoasei respiratorii. Expunerea pe termen lung are efecte cancerigene asupra organismului. Efectul toxic este cauzat de formarea methemoglobinei (produs similar cu carbohemoglobina), prin combinaţie cu hemoglobina, ceea ce împiedică schimbul de oxigen dintre ţesuturi şi organele respiratorii.

Legătura dintre nivelurile mari de monoxid de azot și atacurile de cord

Studiul a analizat 18.000 de berlinezi și a constatat legătura dintre nivelurile zilnice mai ridicate de monoxid de azot și incidența tot mai mare a atacurilor de cord. Fumătorii păreau că nu au fost afectați de smog, probabil pentru că deja inhalează vapori toxici, afirmă experții.
Hidrocarburile Aromatice Policiclice (HAP) din gazele de eșapament sunt și ele substanţe deosebit de periculoase, cu efect cancerigen şi mutanogen în cazul expunerilor pe termen lung.

Profesorul Sir Nilesh Samani, de la British Heart Foundation, susține că aceste descoperiri se adaugă dovezilor de până acum care au arătat că poluarea aerului este legată de un risc mai mare de atacuri de cord, în cazul nefumătorilor.

Gazele de eșapament sunt cireașa de pe tort

Cel puțin 11.000 de decese care se înregistrează anual în Regatul Unit din cauza bolilor de inimă și a afecțiunilor circulatorii pot fi cauzate de poluarea aerului, scrie Daily Mail.

Medicul cardiolog Steve Pearson susține că „o alimentație nesănătoasă și fumatul sunt factori de risc foarte mari pentru un atac de cord. Dar este tot mai evident că gazele de eșapament reprezintă cireașa de pe tort”.

Poluarea, factorul care contribuie la apariția infarctului miocardic

Studiul experților germani indică faptul că aerul poluat este un factor de risc pentru infarctul miocardic acut (atacuri de cord), motiv pentru care sunt necesare mai multe eforturi pentru a reduce poluarea din trafic.

Poluarea aerului poate fi, așadar, un factor care contribuie la apariția infarctului miocardic, având în vedere că monoxidul de azot și alte substanțe poluante duc la inflamație. Ateroscleroza este cauzată, parțial, de procese inflamatorii și nu au fost găsite asocieri la fumători.