De altfel, usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, care aparține familiei Liliaceae. Alți membri ai acestei familii includ ceapa, prazul, arpagicul și eșalota. Se disting prin aroma înțepătoare și aroma distinctivă.

Bulbul este partea cea mai des folosită a plantei de usturoi, conținând, de obicei, 8 până la 20 de căței de usturoi. Usturoiul este un puternic antibiotic natural. Consumat periodic, se spune că germenii, bacteriile și virusurile au șanse minime de supraviețuire. De asemenea, usturoiul eliberează sinusurile, bronhiile și plămânii, potrivit BBCGoodFood.

Consumul de usturoi are mai multe beneficii

1. Conține un compus numit alicină, care are proprietăți medicinale;

2. Acționează ca un anticoagulant, deci reduce riscul de infarct miocardic;

3. Poate inhiba creșterea celulelor canceroase;

4. Este recunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene;

5. Poate ameliora simptomele osteoartritei.

Profilul nutrițional al usturoiului

Un cățel (4 g) de usturoi oferă:

4Kcal / 16KJ

0,3 g proteine

0,0 g grăsime

0,7 g carbohidrați

0,2 g fibre

25 mg potasiu

De ce e bine să mâncăm usturoi

1. Conține compuși cu proprietăți medicinale

O mare parte din beneficiile terapeutice ale usturoiului se datorează unui compus activ, numit alicină. Acest compus care conține sulf conferă usturoiului mirosul înțepător și gustul distinct. Acțiunea de tocare sau zdrobire a usturoiului stimulează producția de alicină.

2. Poate reduce riscul unui atac de cord

Multe cercetări s-au concentrat pe potențialul usturoiului de a reduce riscul unor boli de inimă și a ajuta la gestionarea nivelului de colesterol. Mai multe studii sugerează că usturoiul face ca trombocitele (celulele implicate în coagularea sângelui) să reducă riscul de acumulare pe pereții arterelor. Înseamnă că usturoiul acționează ca un anticoagulant, reducând riscul atacurilor de cord.

De asemenea, usturoiul poate scădea tensiunea arterială prin capacitatea sa de a lărgi vasele de sânge, permițând sângelui să curgă mai bine.

3. Poate avea proprietăți anticancerigene

Compușii sulfuroși din usturoi au fost studiați pentru capacitatea de a inhiba celulele canceroase și de a bloca tumorile. Multe dintre dovezile în legătură cu cancerul de colon, prostată, esofag și renal sunt observaționale, cu un număr mic de subiecți incluși în studii. Ca urmare, efectul pe care îl are usturoiul în raport cu cancerul rămâne incert și sunt necesare mai multe studii.

4. Are proprietăți antimicrobiene și antifungice

Usturoiul are o istorie îndelungată în ceea ce privește combaterea infecțiilor împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor. A fost denumit „penicilina rusească” pentru a desemna proprietățile sale antibacteriene, atribuite compusului alicinei.

5. Poate susține sănătatea oaselor

Studiile pe animale sugerează că usturoiul poate reduce pierderea osoasă prin creșterea nivelului de estrogen la rozătoarele de sex feminin. Un studiu la femeile aflate la postmenopauză a constatat un efect similar atunci când a fost consumată o doză zilnică de extract uscat de usturoi (echivalent cu 2 g de usturoi crud).

Studiile sugerează, de asemenea, că usturoiul poate ameliora simptomele inflamatorii ale osteoartritei.