Ouăle sunt bogate în substanțe nutritive, iar pe o scară valorică de la 1 la 100, oul se află pe poziția cea mai înaltă datorită conținutului de proteine. De asemenea, au o cantitate ridicată de seleniu, un important antioxidant care contribuie la întărirea sistemului imunitar, potrivit TimesnowNews.

Pe de o parte, este clar că ouăle sunt pline de nutrienți. Sunt o sursă puternică de vitamine A, D, B12 și  de toți cei nouă aminoacizi esențiali. De asemenea, conțin aproximativ 113 mg colină, un nutrient important pentru sănătatea neurologică și metabolică.

Ouăle oferă aproape tot ce are nevoie organismul

Ouăle sunt un aliment sănătos, oferind aproape tot ce are nevoie organismul. Potrivit Keck Medicine, un ou mare, fiert are aproximativ 77 de calorii și conține:

  • Vitaminele A, B5, B12, D, E, K, B6
  • Folat
  • Fosfor
  • Seleniu
  • Calciu
  • Zinc
  • 6 grame de proteine
  • 5 grame de grăsimi sănătoase

Colină, o vitamină solubilă în apă care este asociată cu vitaminele B pentru dezvoltarea creierului.

Atenție la colesterol!

Ouăle pot reduce trigliceridele, dar, în același timp trebuie spus că ele conțin și o cantitate destul de mare de colesterol. Conform ghidurilor alimentare din SUA, persoanele cu risc de boli cardiovasculare ar trebui să limiteze aportul de colesterol la mai puțin de 200 mg pe zi. Potrivit Clinicii Mayo, ficatul este stimulat să producă colesterol în principal de grăsimi saturate și grăsimi trans, iar un ou mare conține grăsime saturată. Studiile arată că un ou pe zi poate limita nivelul de colesterol. Experții spun că gălbenușurile sunt pline de colesterol, în timp ce albușurile furnizează proteine. Prin urmare, nivelul de grăsime rămâne ridicat chiar dacă mâncați ouă fierte.

Cum afectează colesterolul sănătatea inimii

Colesterolul este o substanță care se găsește în sânge, de care organismul are nevoie pentru a construi celule sănătoase. Dar nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de boli de inimă.

Un colesterol ridicat favorizează apariția de depozite de grăsime în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite se măresc, ceea ce face dificilă curgerea sângelui prin artere. Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag, care provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral.

Care sunt complicațiile

Colesterolul ridicat poate provoca o acumulare prea mare de colesterol și alte depuneri pe pereții arterelor, ducând la complicații semnificative, cum ar fi:

– Dureri în piept. Dacă arterele coronare sunt afectate de un nivel ridicat de colesterol, este posibil să aveți angină pectorală 

– Atac de cord

– Accident vascular cerebral. Ca și în cazul unui atac de cord, accidentul vascular cerebral apare când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către o parte a creierului.