Impozitarea pensiilor speciale a creat adevărate contradicții în coaliţia de guvernare. Oficialii nu reuşesc să cadă de acord asupra unei variante unice şi a unui prag de taxare.

Potrivit unor surse politice, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, își dorește o lege egală pentru toate categoriile de pensionari.

Până pe 20 iulie, ministrul Finanțelor trebuie să prezinte coaliţiei proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale.

Premierul Nicolae Ciucă a dat un termen de două săptămâni pentru proiectul de lege prezentata de ministrul Finanţelor.

Nicolae Ciucă nu este de acord cu proiectul lui Adrian Câciu

Totodată, sursele politice mai spun că ministrul Adrian Câciu îşi doreşte supraimpozitarea pensiilor speciale pentru toate categoriile de pensionari.

Cu toate acestea, Nicolae Ciucă nu ar vrea să se întâmple acest lucru. Premierul ar vrea să fie exceptaţi de la această impozitare categoriile militare, adică foştii angajaţi ai MAI, SRI şi MApN, care primesc astfel de pensii speciale.

La polul opus, Adrian Câciu nu ar fi de acord cu astfel de excepţii, fiindcă proiectul ar putea fi contestat la Curtea Constituţională.

Un prag de impozitare a pensiilor speciale ar putea fi egal cu venitul brut al preşedintelui României, undeva la peste 25.000 de lei brut, au declarat sursele, potrivit Antena3. 

Pensiile militare trebuie să facă parte din reforma cuprinsă în PNRR

Comisia Europeană a precizat clar României că pensiile militare trebuie să facă parte din reforma cuprinsă în PNRR, care prevede un plafon de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor. Acest lucru a fost dezvăluit încă de acum ceva vreme secretarul de Stat al Ministerului Muncii, Cristian Vasilcoiu, care posta un document transmis de Comisia Europeană către ministerului Muncii.

„Legat de pensiile speciale, este important să reiterăm că pensiile speciale cuprind nu doar cele şase categorii de pensii de serviciuexistente în România enumerate în prezent la punctul b) în memorandumul Ministerului Muncii.

Important, pensiile speciale includ şi pensiile pentru forţele de securitate şi apărare (armată, poliţie) şi trebuie să fie şi ele acoperite de reformă”, se arată în documentul Comisiei Europene transmis Ministerului Muncii.

În prezent se lucrează la o nouă lege a pensiilor, ca parte a reformelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care va fi bazată strict pe criteriul contributivității.

În contextul în care Comisia Europeană obligă practic țara noastră să includă și pensiile militare în cadrul reformei, la negocieri vor trebui să ia parte și Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Infomații, toate având case sectoriale de pensii.