În contextul în care PNL şi USR acuză PSD că se opune eliminării privilegiilor, PSD pregătește un proiect de lege pentru impozitarea tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor primite de  militarilor.

Decizia a fost luată în ultima şedinţă a conducerii PSD, pentru a îngropa principala temă de atac a PNL şi USR înainte de alegerile locale şi parlamentare, anunță surse social-democrate, citate de adevarul.ro.

Se fac calcule încă

Astfel, pensiile mai mari de 9.000 de lei vor fi impozitate cu 90%, în timp ce pensiile cuprinse între 6.000 şi 8.900 de lei ar urma să fie impozitate cu 70%.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, ar vrea consens politic pentru eliminarea privilegiilor.

Proiectul prevede mai multe praguri de impozitare: 90% pentru pensiile care depăşesc 9.000 de lei; 70% pentru pensiile cuprinse între 6.000 şi 8.900 de lei.

”Probabil vor mai fi şi praguri intermediare. În acest moment facem calcule pentru a ajunge la o formă de echitate”, susţin surse din conducerea PSD.

Prin eliminarea pensiilor speciale, PSD ar omorî, exact înaintea campaniei pentru alegerile locale şi parlamentare, una dintre principalele teme de atac ale PNL şi USR.

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu le va cere tuturor partidelor să voteze proiectul PSD.

Se poate găsi o majoritate

În Parlament sunt mai multe proiecte legislative iniţiate de PNL, USR şi PSD care propun fie eliminarea totală a pensiilor speciale (soluţie neconstituţională), fie impozitarea lor.

Spre deosebire de proiectele PNL şi USR, iniţiativa PSD are şanse mai mari să fie adoptată, în condiţiile în care social-democraţii pot strânge lejer o majoritate alături de ALDE şi ProRomânia.

O altă variantă discutată în PSD e un proiect de lege comun pentru impozitarea pensiilor speciale, asumat de toate partidele parlamentare.

”Varianta cea mai bună ar fi să ne aşezăm la masă şi să găsim consens, astfel încât să facem o lege care să treacă de CCR”, susţin sursele citate.

Singura soluţie constituţională pentru eliminarea pensiilor speciale rămâne impozitarea drastică a celor privilegiaţi, în condiţiile în care CCR a decis că eliminarea totală a pensiilor speciale e neconstituţională.