Pilonul I de pensii a creat și continuă să continuă să facă mari probleme. Astfel, unul dintre liderii USR vine cu soluția salvatoare. Consolidarea, dar și investiții impresionante în Piloanele II și III de Pensii.

Revoluție în sistemul de pensii

Deputata USR, Cristina Prună, spune că Pilonul I de pensii, cel public nu are viitor deloc. Tocmai de aceea, parlamentarul vine cu soluția. Piloeanele II și III trebuie consolidate și, mai mult, este nevoie de investiții masive în acestea. Mai mult, Cristina Prună dă de pământ cu cei de la PSD pe care îi consideră vinovați de căderea Pilonului I. ”

Mai țineți minte când politrucii de la PSD și Victor Ponta voiau să dea iama prin pensiile noastre private pentru că știau ei mai bine ce trebuie făcut cu banii aceia?

Ei bine, iată ce vor de fapt românii. Din ce în ce mai mulți se orientează către pensii private. La 30 aprilie 2020, pensiile facultative (pilonul 3) trecuseră de 2,45 miliarde de lei, iar numărul de participanți era de 516.339, în creștere cu 15.000 față de finalul lui 2019.

Este un semn că oamenii caută alternative și se orientează din ce în ce mai mult către pensiile private.

Sistemul de pensii este, în prezent, nesustenabil. Pilonul 1 este actualmente pe minus, iar șansele ca lucrurile să se îmbunătățească sunt minime. Dacă vom continua în acest fel, povara va fi din ce în ce mai mare pe copiii noștri. În 2040, conform unelor proiecții, 1 angajat va susține 2,5 pensionari. Numărul salariaților va fi sub 3 milioane, iar cel al pensionarilor va depăși 7 milioane.

Reforma sistemului de pensii este mai mult decât necesară, însă acest lucru nu se poate realiza decât cu o majoritate solidă în parlament. E nevoie de o discuție onestă asupra soluțiilor, iar pilonul 2 și pilonul 3 de pensii sunt parte din soluție.

USR a propus ca resursele naturale ale României să meargă direct, ca investiții, în pensiile din pilonul 2. Am detaliat această propunere într-un policy brief privind resursele de gaze din Marea Neagră. Banii din redevențe și impozite suplimentare ar trebui să meargă în investiții, creând pensii private pentru toți românii: https://bit.ly/2TkmaR2

Asta înseamnă reforma sistemului de pensii. Nu idei aiuristice și furt din pensiile noastre private pentru a alimenta găuri negre”, scrie Cristina Prună pe o rețea de socializare.