37 de asociații ale magistraților din Europa cer să nu fie tăiate pensiile speciale

Pe data de 2 iunie 2023, Asociaţia Europeană a Judecătorilor a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie prin care a luat act de faptul că proiectul de lege din România, privind pensia de serviciu a judecătorilor, modifică în mod negativ procedura, condițiile de acordare și cuantumul pensiilor de serviciu ale judecătorilor români, fiind incompatibil cu standardele europene și cu standardele internaționale.

Rezoluţia a fost adoptată în cadrul Reuniunii Asociaţiei Europene a Judecătorilor  – grup regional al Asociaţia Internaţională a Judecătorilor, ce a avut loc la Atena (Grecia) pe data de 1 iunie 2023. La reuniunea respectivă, au fost prezent și preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Judecătorilor, José Igreja Matos. Rezoluţia a fost votată în unanimitate de cele 37 de asociații profesionale ale magistraților europeni.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a participat la reuniunea respectivă, prin Andreea Ciucă și Viorica Costiniu. AMR a cerut Asociaţiei Europene a Judecătorilor adoptarea unui document prin care să solicite autorităţilor române să nu pună în practică proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Proiectul de lege privind pensiile magistraților încalcă independenţa justiției, pune în pericol funcționarea sistemului judiciar

Potrivit articolului 8-3 din Carta Universală a Judecătorului, judecătorul are dreptul la pensie, cu o pensie conformă categoriei sale profesionale. Art. 6.4 din Carta Europeană cu privire la Statutul Judecătorului prevede că judecătorii ar trebui să primească o pensie al cărei nivel trebuie să fie cât mai aproape de nivelul salariului final al acestora, ca judecători. Paragr. 54 din Recomandarea 2010/12 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei statuează că ar trebui să existe garanții pentru plata pensiei care ar trebui să fie raportate în mod rezonabil la nivelul de remunerare a judecătorilor în exerciţiu.

Asociaţia Europeană a Judecătorilor consideră că propunerile de lege încalcă aceste principii importante și, prin urmare, sunt o amenințare la adresa independenței justiției și a statului de drept. De aceea, a solicitat autorităților române să se abțină de la punerea în practică a unor astfel de propuneri.

Această rezoluție confirmă, prin vocea celor 37 asociațiile naționale membre ale Asociaţiei Europene a Judecătorilor, ceea ce AMR a susținut în mod constant: proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților încalcă independenţa justiției, pune în pericol grav funcționarea sistemului judiciar și, prin aceasta, afectează dreptul cetățenilor la un proces echitabil.