Plenul CSM a fost amânat miercuri din lipsă de cvorum, după ce judecătoarele Cristina Tarcea (preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ şi Evelina Oprina au condiţionat participarea lor la şedinţă de eliminarea de pe ordinea de zi a punctului referitor la raportul de audit al Inspecţiei Judiciare. Discutarea raportului de audit ar fi permis revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare. 

"Asociaţia Magistraţilor din România îşi exprimă solidaritatea cu punctul de vedere şi cu atitudinea judecătorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, care astăzi au dovedit tăria, verticalitatea de a susţine o opinie argumentată, în consonanţă cu scopul pentru care judecătorii i-au votat şi i-au trimis să îi reprezinte prin întreaga activitate a 'garantului independenţei justiţiei'. Nu aşteptăm menţinerea unei stări de lucruri, împietrite, ci o necesară schimbare în modalitatea de abordare a problemelor, precum şi în comunicarea cu magistraţii", declară AMR într-un comunicat de presă. 

AMR consideră că absenţa judecătorilor din CSM nu a fost determinată de un "moft, de o proastă dispoziţie ori de o punere de-a curmezişul fără temei", ci de respectarea principiului dreptului la apărare. 

"Faptul că nu s-a putut discuta ordinea de zi programată pentru şedinţa Plenului CSM de azi este regretabil şi, pe bună dreptate, semnatarele comunicatului de presă şi-au cerut scuze de la colegii judecători şi procurori. Însă, acest argument nu poate fi folosit, în sine, pentru a pune sub preş discuţia importantă referitoare la modalitatea în care privim şi în care respectăm principii ce ţin de ABC-ul dreptului, indiferent că se referă la oameni din sistem (cum sunt şi magistraţii numiţi în funcţiile de conducere la Inspecţia Judiciară) sau la oamenii ce intră în contract cu sistemul. Şi-aşa există derapaje (nu putem susţine că suntem 'uşă de biserică', fără de greşeală), dar de la CSM nu trebuie să vină nici un semn care să dea impresia că ne e tot una", mai arată Asociaţia Magistraţilor.

 AGERPRES