Este total interzis să faci asta! Riști un an de închisoare. Tocmai au anunțat

Așadar, ministrul Mediului a declarat la Interviurile Digi24.ro că dorește să modifice legislația cu scopul de a-i pedepsi mai aspru pe cei care ard ilegal deșeurile. Tanczos Barna spune că România ar trebui să treacă de la amenda contravențională la pedepsirea cu închisoarea – între 3 și 6 luni sau între 6 luni și un an.

”Garda de Mediu a făcut peste 2.400 de controale în zona respectivă în 2021. Au fost perioade în care s-a mers cu zeci, chiar 150 de jandarmi și polițiști, au fost arestări, confiscări de mijloace de transport cu care se transportau acele deșeuri, amenzi aplicate. Soluția este complexă, în sensul că pe de o parte trebuie să mergem cu aceste măsuri coercitive, să dăm amenzi, să arestăm persoane care nu respectă legea.

Trebuie să modificăm legislația, să ajungă să facă pușcărie cel care face asemenea fapte și să trecem de la amenda contravențională la o amendă penală sau la închisoare între 3 și 6 luni, sau între 6 luni și un an.

Acele rețele care strâng deșeurile și le dau foc pentru a valorifica pe mai departe metalele rezultate trebuie distruse.”, spune ministrul.

De asemenea, acesta a mai spus că ” trebuie să modificăm legea și să înăsprim sancțiunile pentru cantitățile de deșeuri preluate prin arderi. Acolo trebuie să mergem pe calea banului să vedem cine finanțează aceste arderi ilegale.”

”Acele cantități de metale se vând mai departe. Asta face Garda de Mediu. Merge în controale tematice la societățile care cumpără fier vechi și aplică amenzi. Și acolo trebuie să creștem sancțiunile.”, a declarat ministrul pentru sursa anterior citată.

Tanczos Barna: În Parlament există consens pentru aceste modificări

Ministrul a mai spus că i se pare corect ca în această problemă să nu existe culoare politică, subliniind că în joc este sănătatea oamenilor.

”N-am nicio problemă să susțin inițiative venite de la USR. Colegii mei din coaliție nu au nicio problemă să susțină propunerile făcute de Ministerul Mediului. Mi se pare normal ca aceste probleme să nu aibă culoare politică. Viața, sănătatea noastră este în joc. Constat în Parlament o abordare rațională și serioasă din partea tuturor partidelor.

Modificarea legislativă o s-o avem cel târziu în februarie, dacă nu reușim între timp să aprobăm prin ordonanță simplă în ianuarie. Acolo unde se poate, vom acționa din ianuarie.”, spune acesta.

În plus, ministrul Mediului a subliniat că este nevoie ca Ministerul Justiției să ofere un sprijin real ”pentru că în 2021 frustrarea mea maximă a fost că nu am reușit să primesc acest sprijin de la Ministerul Justiției și de la cel Public de a creea acele structuri specializate sau măcar persoane specializate în cadrul procuraturilor în infracționalitatea de mediu.”

”Este o chestiune atipică, sunt dosare în care probele dispar în secunde, minute. În cazul unei arderi, dacă nu ești acolo și n-ai făcut probatoriu pe loc, în 10 minute (…) putrezesc cioatele în pădure. Dacă mergem după 5 ani de zile să reconstituim situația de dinainte, nu se poate. Nu dispar probele din dosar.”, a adăugat acesta.