Acces Direct nu va mai fi la Antena 1! Schimbare fără precedent pe piața media. Unde poate fi văzută emisiunea Mirelei Vaida

Acces Direct”, una dintre emisiunile cel mai des vizualizate de români, a stârnit un val de controverse în rândul telespectatorilor, în urma prezentării diferitelor cazuri. De-a lungul timpului, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat de mai multe ori emisiunea, telespectatorii fiind șocați de cazurile prezentate la televizor.

Din acest motiv, conducerea Antena 1 a decis ca emisiunea să nu mai fie difuzată pe acest post TV. În schimb, începând din ianuarie 2022, fanii emisiunii  pot vedea acest format pe Antena Stars, scrie cancan.ro, care subliniază că decizia a fost luată în urma numeroaselor amenzi primite de la CNA. Totodată, mai scrie sursa anterior citată, conducerea dorește creșterea audienței postului Antena Stars, precizând că și emisiunea lui Dan Capatos a fost mutată tot din același motiv.

CNA pune tunurile pe Antena 1

În luna mai a acestui an, Antena 1 a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei, după ce în emisiunea Mirelei Vaida au avut loc anumite afirmaţii discriminatoare la adresa unei persoane de origine arabă. Cei de la CNA s-au sesizat imediat și au decis să sancționeze postul de televiziune.

Totul a fost cauzat de încălcarea prevederilor legislaţiei audiovizuale referitoare la informarea corectă şi pentru proferarea unor afirmaţii discriminatoare la adresa unei persoane de origine arabă.

Propunerea a întrunit şase voturi pentru. Aceasta a fost făcută de Dorina Rusu, membru CNA. Dorina Rusu a arătat că postul a încălcat articolele 64, alin. 1, a şi b şi 47, alin. 4 din Codul de reglementare în audiovizual, prin referirea la un viceprimar din Arad cu apelativul „arab”, în ediţia din 19 februarie a emisiunii „Acces direct”, prezentată de Mirela Vaida.

O propunere de somaţie, pentru încălcarea articolului 47, alin. 4, a preşedintelui CNA, Monica Gubernat, nu a întrunit votul membrilor Consiliului.

O lună mai târziu, CNA dădea Antenei 1 cea mai mare amendă din ultimii trei ani.

Decizia luată de CNA vine pe fondul unor ediții controversate ale emisiunii. Una dintre ele este ediția când cei aflați pe platoul de filmare nu au luat în serios amenințările pe care o femeie le primea. La vremea respectivă, Sorin Ovidiu Bălan declara ”așa se iubesc ei”. Câteva luni mai târziu, femeia amenințată a fost găsită fără suflare, notează paginademedia.ro.

O altă ediție controversată este cea în care o femeie era încurajată să își lase soțul violent să își vadă copiii. Femeia a făcut acest lucru și a sfârșit prin a fi bătută de față cu aceștia.

Pentru aceste două ediții, emisiunea Acces Direct a primit o amendă în valoare de 30.000 de euro.