Părintele Bogdan Mircea Gorețchi a fost înmormântat

Părintele Bogdan Mircea Gorețchi, preot misionar în cadrul Cancelariei Protoieriei Sector 2 Capitală, a fost înmormântat sâmbătă, 17 februarie.

Patriarhul Daniel a trimis un mesaj de condoleanțe în acest sens.

”Am aflat, cu multă durere, de trecerea din această viață, în dimineața zilei de joi, 15 februarie 2024, a Părintelui Bogdan Mircea Gorețchi, preot misionar în cadrul Cancelariei Protoieriei Sector II Capitală”, își începe mesajul Patriarhul Daniel.

Părintele Bogdan Mircea Gorețchi a venit pe lume la 21 ianuarie 1969, în București, în familia preotului Mircea Gorețchi și a doamnei preotese Elena-Mihaela Gorețchi.

Nașii săi au fost respectatul liturgist al Bisericii, Preotul Profesor Ene Braniște, și distinsa profesoară Ecaterina Braniște.

După finalizarea învățământului primar și gimnazial, părintele și-a continuat studiile la Liceul Industrial Unirea din București. Ulterior, a fost angajat în calitate de supraveghetor al muzeului din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După ce a reușit să promoveze concursul de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, părintele a început să urmeze cursurile acestei instituții. A făcut parte din prima promoție de studenți după Revoluția din decembrie 1989, frecventând facultatea în perioada 1990–1994.

Părintele Bogdan Mircea Gorețchi
Părintele Bogdan Mircea Gorețchi/SURSA FOTO: Ziarul Lumina

A devenit diacon în 2006

Pe data de 15 iunie 2002, părintele s-a căsătorit cu domnișoara Daniela Ilie în biserica Oțetari. Familia lor a fost binecuvântată de Dumnezeu cu doi copii, Andrei Mircea și Rareș Mihai.

Pe data de 14 iunie 2006, a fost hirotonit diacon pentru parohia Oțetari din Protoieria II Capitală. Opt ani mai târziu, la 8 martie 2014, a fost hirotonit preot, tot pentru aceeași parohie din Capitală.

Părintele Bogdan Mircea Gorețchi a slujit în cadrul bisericii menționate până la 1 decembrie 2021. Din motive de sănătate, a fost transferat, la propria sa cerere, în calitate de preot misionar la Cancelaria Protoieriei Sector II Capitală.

patriarhul daniel
SURSA FOTO: Dreamstime

S-a remarcat prin blândețe

Părintele s-a distins prin caracterul său blând și sensibil, fiind un slujitor dedicat și apropiat de comunitatea credincioșilor.

În postura sa de bibliotecar al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a fost recunoscut pentru căldura sa, apropierea față de studenți și pentru atitudinea sa sensibilă și delicată. A fost mereu deschis să ofere sfaturi legate de cercetarea academică a acestora.

”În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Bogdan Mircea Gorețchi și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în rândul slujitorilor din Ceruri, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi”, a precizat Patriarhul Daniel.