Vasile Dîba, primul campion olimpic din istoria kaiacului românesc, s-a stins din viață marți la vârsta de 70 de ani. Acesta era internat la spitalul Colentina din București.

Vasile Dîba s-a stins din viață marți la vârsta de 70 de ani

În ultimele zile, au fost făcute mai multe apeluri pentru donarea de sânge. Un anunț în acest sens a fost făcut de Flaviu Butnaru, consilier ANS.

De asemenea, Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, a lansat un apel de ajutor. Acesta nota că marele campion „trece printr-un moment dificil”.

„Campionul și consăteanul nostru, Vasile Dîba, trece printr-un moment dificil. Îl putem ajuta donând sânge, în special grupa 01 pozitiv, pentru Vasile Dîba, spitalul Colentina, Secția Hematologie 2. Orice grupă de sânge este binevenită. Cei care se află în București pot fi primii care-i vin în ajutor. Vă mulțumesc”, scria Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, pe Facebook.

Marele campion a fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit

Flaviu Butnaru a realizat un portret al marelui campion. Dîba a fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit. Acesta care a venit în localitatea sa natala Jurilovca și l-a convins să încerce kaiacul.

Primele medalii le-a obținut la Snagov, la Campionatele Europene de juniori din 1971. La momentul respectiv, a câștigat două medalii de argint, la K2 – 500 m, alături de Simion Chirilă, și la kaiac de patru persoane pe 500 m (K4 – 500 m), unde i-a avut colegi pe Mihalin Policarp, Ivanov Ion și Simion Chirilă.

Ulterior, în 1974, a cucerit doua medalii de aur, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico. Victoriile le-a obținut la kaiac simplu pe 500 m (K1 – 500 m) și la ștafeta kaiac simplu 4×500 m (K1 – 4×500 m), alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic și Mihail Zaifu. Un an mai tarziu, la CM de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.

Vasile Dîba
Vasile Dîba SURSĂ FOTO: X

A cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc

Trebuie menționat că marele campion a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc. S-a întâmplat în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 – 500 m, proba nou introdusă în programul olimpic. La kaiac simplu pe 1000 m (K1 – 1000 m) a obținut medalia de bronz.

Mai apoi, la Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova, a câștigat medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1000 m (K4 – 1000 m) și de bronz, la K1 – 500 m.

Regretatul campion primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. Totodată, a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1976), Ordinul Meritul Sportiv clasa a II- a (1981) şi Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004).