Iris Apfel a fost un simbol al universului modei din New York, dar și un subiect de expoziţii. Autoproclamata „starletă geriatrică” a ținut pasul cu vremurile, fiind și o vedetă pe Instagram, unde pagina ei înregistrează 3 milioane de urmăritori.

Iris Barrel s-a stins din viață la vârsta de 102 ani

Contul său oficial de Instagram a anunțat că aceasta a murit în ziua de vineri, 1 martie. Aceasta avea 102 ani.

„Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 – 1 martie 2024”, se poate citi în postarea respectivă.

Postarea este însoţită de o fotografie cu ea îmbrăcată într-o rochie lungă cu model auriu şi ochelari mari negri. Regretata fashionistă a fost activă pe reţea cu o zi înaintea decesului.

Autoproclamata „starletă geriatrică” semnase mai multe contracte

Autoproclamata „starletă geriatrică” din Queens continua să asiste la prezentările marilor creatori de mod, conform NYT. Totodată, semnase recent pentru o colecţie H&M, după mai multe colaborări. Printre acestea se află Citroën, Magnum, Happy Socks și MAC.

Amintim că Iris Apfel s-a născut în 1921 într-o familie de evrei din Queens, New York. Aceasta a studiat istoria artei.

În calitate de designer de interior, a participat la renovările Casei Albe pentru nouă preşedinţi, de la Harry Truman la Bill Clinton.

Timp de zeci de ani, a adunat o colecţie de haine de la cei mai mari designeri ai secolului XX.

Astfel, a umplut două etaje ale apartamentului ei din Park Avenue.

Iris Apfel
Iris Apfel SURSĂ FOTO: Facebook

Muzeul Met din New York a dedicat o retrospectivă garderobei sale

Muzeul Met din New York a dedicat în 2005 o retrospectivă garderobei sale. În privinţa celebrelor sale bijuterii, ea a spus că se „aproviziona” de la Tiffany, dar şi din bazarurile din Harlem.

„Într-o zi, cineva mi-a spus: Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar nu contează. Ai ceva mult mai important: ai stil”, relata regretata fashionistă.

Mai mult, Apfel a fost subiectul unei expoziţii la Bon Marche din Paris, în 2016. La momentul respectiv, era faţa unei noi campanii publicitare Citroën.

Cu doi ani înainte, în 2014, a fost subiectul unui documentar regizat de Albert Maysles, „Iris”.

Iris Barrel şi-a pierdut soţul în 2015, după 67 de ani de convieţuire. Acesta era un industriaş din domeniul textil, care a murit la vârsta de 100 de ani.