Veste teribilă pentru iubitorii muzicii din lumea întreagă! Este doliu uriaş.

Celebrul compozitor Vangelis a murit la vârsta de 79 de ani

Celebrul compozitor grec de muzică electronică Vangelis a încetat din viaţă, la vârsta de 79 de ani.

Recompensat cu un Premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire”, Vangelis vă rămâne în istorie pentru câteva dintre cele mai cunoscute coloane sonore din anii ’80.

Compozitorul a murit marţi seară, notează agenţia de presă ANA, care citează un anunţ al biroului avocaţilor artistului. Cauza decesului nu a fost precizată.

Pe numele său real Evangelos Odysseas Papathanasiou, compozitorul grec a dezvoltat de timpuriu un interes pentru muzică şi experimente cu sunete produse prin lovirea oalelor şi tigăilor sau prin ataşarea unor cuie, pahare sau alte obiecte la corzile pianului părinţilor săi.

Faptul că nu a avut o pregătire muzicală i-a salvat creativitatea, recunoştea Vangelis

El a asimilat tonalităţile cântecelor populare greceşti şi ale muzicii corale creştin ortodoxe.

Vangelis nu avea o pregătire muzicală, iar mai târziu a povestit că tocmai acest lucru i-a salvat creativitatea.

A plecat în Franţa, la Paris, la vârsta de 25 de ani, în plin exod al tinerilor artişti din Grecia, care au părăsit ţara după lovitura de stat din 1967, care a adus la putere o juntă militară.

În Franţa, Vangelis a devenit pasionat de noul domeniu al sintetizatoarelor electronice, iar asta i-a permis să creeze nuanţe melodice luxuriante care au devenit sunetul său emblematic.

Premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire”, peliculă recompensată, în total, cu 4 Oscaruri

La studioul de înregistrări pe care şi l-a creat la Londra a scris coloana sonoră pentru „Chariots of Fire” (1981), povestea triumfului unui grup de atleţi britanici la Jocurile Olimpice din 1924.

Ulterior, Vangelis a povestit că celebra melodie a fost parţial un omagiu adus tatălui său, un atlet amator pasionat.

Totuşi, compozitorul grec a fost uşor reticent la imensa popularitate de care s-a bucurat compoziţia. „Nu e decât o altă piesă muzicală”, spunea el într-un interviu.

Vangelis a mai compus melodii celebre pentru coloana sonoră a unor filme precum „Missing”, regizat de compatriotul său Costa-Gavras, „Blade Runner”, filmul cult SF al lui Ridley Scott sau „1492: Conquest of Paradise”, regizat de acelaşi Ridley Scott.

Vangelis a fost un compozitor prolific de-a lungul multor decenii, opera sa variind de la muzică pentru anunţuri publicitare şi coloane sonore până la compoziţii cu stiluri elaborate în stil simfonic şi „Jon and Vangelis”, duetul său cu Jon Anderson, solistul grupului de rock progresiv Yes.