Jerry West, jucătorul legendar al NBA și cel care a inspirat actualul logo al ligii de baschet din SUA, a murit, potrivit Los Angeles Clippers. Acesta avea 86 de ani. Cei de la Clippers au precizat că West a decedat miercuri dimineață, transmite CNN.

Legendarul jucător NBA Jerry West a murit

Comisarul NBA, Adam Silver, a declarat miercuri că „Jerry West a fost un geniu al baschetului și o figură definitorie în liga noastră timp de peste 60 de ani. El s-a distins nu doar ca un campion NBA și All-Star în toate cele 14 sezoane în care a jucat, ci și ca un competitor desăvârșit care a îmbrățișat cele mai importante momente”.

„A contribuit la construirea a opt echipe campioane în timpul mandatului său în NBA – o moștenire de realizări care reflectă excelența sa pe teren.

Iar el va fi consacrat în luna octombrie a acestui an în Naismith Basketball Hall of Fame în calitate de contributor, devenind prima persoană inclusă vreodată atât ca jucător, cât și ca contributor”, a continuat Silver.

„În numele NBA, transmitem cele mai profunde condoleanțe soției lui Jerry, Karen, familiei sale și numeroșilor săi prieteni din comunitatea NBA.”

NBA All-Star de 14 ori

Jerry West, cunoscut pe teren sub numele de „Mr. Clutch”, a fost recrutat de Minneapolis Lakers în 1960, cu puțin timp înainte ca franciza să se mute la Los Angeles. El a jucat pentru echipă ca fundaș și shooter până în 1974, iar în această perioadă a devenit de 14 ori NBA All-Star și a contribuit la ducerea echipei sale în finala NBA de nouă ori.

SURSA FOTO: Wikipedia – Malcolm W. Emmons – The Sporting News Archives

West a fost, de asemenea, co-căpitan al echipei olimpice de baschet a SUA, care a câștigat aurul în 1960.

West a antrenat Lakers vreme de trei sezoane

După cariera de jucător, Jerry West a antrenat echipa Lakers timp de trei sezoane, începând din 1976, înainte de a deveni scouter și apoi de a se alătura front office-ului francizei.

În perioada în care a condus Lakers, West a ajutat la reconstrucția echipei, mai întâi în timpul erei „Showtime” Lakers din anii 1980, cu Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar și James Worthy, printre alții, înainte de a reconstrui echipa la mijlocul anilor 1990 cu Shaquille O’Neal și Kobe Bryant.

Ulterior, a preluat roluri de conducere la Memphis Grizzlies, Golden State Warriors și Clippers. A fost decorat cu Medalia prezidențială a libertății în 2019 de către președintele de atunci, Donald Trump.

Unul dintre cei mai faimoși jucători din istoria NBA

O siluetă a lui Jerry West în timpul unui meci al lui Lakers a fost faimoasa sursă de inspirație pentru logo-ul NBA, ceea ce a dus la cealaltă poreclă a sa, „The Logo”.

În 1969, NBA a comandat un nou logo pentru ligă de la designerul Alan Siegel, care a supervizat în mod faimos designul logo-ului Major League Baseball.

Siegel, un fan al lui West, s-a inspirat dintr-o fotografie cu forma perfectă de dribling a fundașului lui Lakers.

„Este cea mai ușoară slujbă pe care am avut-o vreodată”, a declarat Siegel pentru CNN Sport.

jerry west
SURSA FOTO: Dreamstime

Siegel nu a avut nicio problemă să admită că logo-ul NBA e inspirat de Jerry West, dar este o altă poveste când vine vorba de NBA. Liga nu a recunoscut niciodată în mod oficial că logo-ul îl reprezintă pe West și nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Dar, în apărarea NBA, Siegel mărturisește că nu a spus niciodată nimănui din NBA că logo-ul este inspirat de West și că nu a intenționat niciodată ca acesta să fie recunoscut ca fiind campionul NBA din 1972.