A început repararea pistei principale a Aeroportului Internaţional Chişinău

Au început lucrările de reparație a pistei principale 08/26 a Aeroportului Internațional Chișinău. Se efectuează:

  • reparația rosturilor între dalele de beton;
  • remedierea deteriorărilor cu beton special cu întărire rapidă;
  • înlocuirea cablajului de alimentare a luminilor centrale ale pistei;
  • frezarea cu diamant a denivelărilor;
  • lucrări de planeitate;
  • spălarea pistei de resturi de cauciuc ale aeronavelor;
  • refacerea completă a marcajului vizual.

Pista principală 08/26 are o lungime de 3.590 de metri și o lățime de 45 de metri. Construită în anul 1987, ea nu a fost reparată capital niciodată, iar din acest motiv, pe anumite porțiuni, s-au format fisuri și denivelări, ceea ce impune necesitatea întreținerii acesteia odată cu venirea sezonului de vară. Lucrările sunt realizate pentru ca pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău să beneficieze de o experiență de călătorie cât mai plăcută, în confort și siguranță.

Despre Aeroportul Internațional Chișinău

Aeroportul Internațional Chișinău este situat la intersecția dintre drumurile comerciale din Asia și Europa și este principala poartă de acces aerian a Republicii Moldova. Situat la 13 km de centrul capitalei, este principalul și cel mai mare aeroport din Republica Moldova.

Pista are o lungime de 3590 de metri și o lățime de 45 de metri, cu codul atribuit 4D- , fiind operabilă 24 de ore pe zi. Pista aeroportului, construită în perioada sovietică, este una dintre cele mai lungi din Europa de Est. Un segment al pistei, cu o lungime de 1 km, a fost reconstruit și în prezent este deja operabil. În urma lucrărilor de reconstrucție efectuate pe primul segment al pistei, a fost mărită capacitatea portantă a învelișurilor acesteia până la o valoare mai mare de 70 de unități în loc de 51 de indice PCN, cea existentă anterior. În plus, a fost deja extinsă în lățime de la 45 m la 60 m.

În mod similar, au fost finalizate lucrările de schimbare și modernizare a sistemului de iluminare a segmentului de pistă de 1 km. Ulterior, după reconstrucția întregii piste, CIA va primi fără restricții toate tipurile de aeronave, inclusiv aeronave de mare capacitate Boeing 777, 767, 787; Airbus A330, A340, A310. Ca urmare a lucrărilor efectuate, va crește capacitatea operațională a aeroportului, astfel încât pe AIC va fi asigurat un trafic aerian de 21 de avioane/oră, ceea ce va crește semnificativ interesul mai multor companii aeriene noi de a opera de la KIV.