Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a ordonat, ieri, secretarului Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, Andrii Parubii, să examineze, împreună cu alte instituţii ale statului, posibilitatea instituirii legii marţiale în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), unde armata ucraineană desfăşoară în aceste zile o ofensivă puternică împotriva insurgenţilor pro-ruşi. Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, care va fi înlocuit sâmbătă în funcţie de miliardarul pro-occidental Petro Poroşenko, câştigătorul alegerilor prezidenţiale anticipate din 25 mai, s-a deplasat, azi, în Estul ţării.

CITEŞTE ŞI ULTIMATUM: "Dacă nu se vor preda, VOR FI ŞTERŞI DE PE FAŢA PĂMÂNTULUI"
 

 

Anunţul deplasării lui Turcinov pe „'frontul de Est” a fost făcut de vicepreşedintele Radei Supreme (Parlamentul unicameral ucrainean), Ruslan Koşulinski.

Trei soldaţi ucraineni au fost răniţi în asaltul cu arme grele, întreprins în noaptea de marţi spre miercuri, de o grupare compusă din aproximativ 300 de insurgenţi proruşi la Lugansk (est), au anunţat autorităţile ucrainene.

Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, şase atacatori au fost ucişi, dar separatiştii nu făcuseră public niciun bilanţ miercuri dimineaţă.

Mai mult de 10 ore a durat asaltul asupra unei baze a Gărzii Naţionale (subordonate Kievului) întreprins de rebeli înarmaţi cu arme automate, lansatoare de rachete şi mortiere şi susţinuţi de un lunetist, conform Ministerului de Interne, care depinde de corpuri de voluntari.

Forţele ucrainene au ripostat până la „ultima muniţie, ultimul cartuş”. Toate vehiculele Gărzii Naţionale parcate aici au fost distruse şi cazărmile au fost avariate.

 

Oraşul Slaviansk, bastion al separatiştilor, a fost supus în ultimele zile unor tiruri masive de artilerie. Mai multe obuze au lovit o clădire civilă, situată în apropiere de calea ferată, iar un obuz a căzut pe acoperişul şcolii dintr-un cartier al oraşului. Elevii şi învăţătorii, precum şi părinţi care veniseră să-şi copiii de la şcoală s-au adăpostit într-un subsol special amenajat împotriva atacurilor cu bombă. Televiziunile ruse au insistat miercuri seara pe chipurile terorizate de spaimă ale micuţilor, victime inocente ale unui război pe care nu îl înţeleg. În acelaşi cartier, tot miercuri, au explodat patru bombe, rănind nouă civili, conform RIA Novosti.

La Doneţk, aeroportul a trecut de câteva ori în ultimele trei zile de la rebeli la trupele guvernamentale şi invers, iar, în prezent, se pare că este controlat tot de armata ucraineană. Între timp, oraşul este pradă dezordinii – rebelii jefuiesc magazine şi ridică baricade. Autorităţile nu au declarat deocamdată evacuarea, dar cer locuitorilor prudenţă.

Confruntări au avut loc şi la Lugansk, unde forţele de 'autoapărare' au preluat controlul asupra câtorva clădiri dintr-o unitate a Gărzii Naţionale, subordonate Kievului, după cum relatează joi Interfax-Ukraina.

Iniţial, miliţiile proruse au atacat locul în care era dislocat un batalion de convoi din cadrul unui regiment al Gărzii Naţionale din Lugansk. Un schimb de focuri intens a avut loc, iar la sunetul focurilor de arme au venit imediat rude, părinţi şi ziarişti, de a căror prezenţă insurgenţii au profitat pentru a ocupa unitatea militară. Potrivit Interfax-Ukraina, 'sub ameninţarea armelor şi avertizând că vor trage direct, rebelii s-au folosit de persoanele civile ca de un scut uman pentru a pătrunde în unitatea militară'.

În aceeaşi seară, o altă unitate ucraineană de la periferia Luganskului a fost atacată de rebeli, unde circa 80 de militari şi comandantul lor s-au predat, după cum a relatat RIA Novosti.

Pe fundalul violenţelor din Est, un proiect de lege privind instituirea stării de urgenţă în Doneţk şi Slaviansk a fost înregistrat miercuri în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean). Câştigătorul alegerilor prezidenţiale de duminică, miliardarul prooccidental Petro Poroşenko, a cerut ajutor militar direct din partea SUA.

Elicopter ucrainean doborât de rebeli – 13 soldaţi şi un general şi-au pierdut viaţa la Slaviansk

Cel puţin 13 soldaţi şi un general ucrainean şi-au pierdut viaţa joi, când elicopterul la bordul căruia se aflau a fost doborât de către rebeli la Slaviansk, bastion al separatiştilor proruşi înarmaţi, a declarat preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, citat de agenţia de presă EFE.

'Astăzi am primit informaţii direct din Slaviansk că teroriştii au doborât un elicopter al nostru care transporta soldaţi pentru rotaţie. Paisprezece militari au murit, printre care şi generalul Kulciţki', a declarat Turcinov.

Agenţia RIA Novosti relatase anterior că două elicoptere militare au fost doborâte de rebeli la Slaviansk (est), unde trupele guvernamentale ucrainene au lansat în cursul dimineţii o ofensivă majoră, cu utilizarea aviaţiei de atac şi a artileriei, împotriva separatiştilor proruşi înarmaţi.

Un aparat de zbor a căzut în perimetrul satului Cervonnîi Molociar, celălalt – în apropiere de satul Andreevka de lângă Slaviansk. Detalii ale incidentului sunt încă necunoscute, potrivit agenţiei de presă menţionate, care citează martori.