Senatorii PNL cer prin această moţiune demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Din totalul de 168 de senatori, în sală sunt prezenţi 112.

Moţiunea este citită în plen de senatorul liberal Nicolae Vlad Popa.

Liberalii susţin că o primă problemă în agricultură este legată de pierderea pieţei. "Principala problemă cu care se confruntă agricultorii români este legată de dificultatea cu care aceştia pot concura pe piaţa agricolă internă din România. Practic, agricultorul român nu mai are loc să vândă în propria ţară", susţin semnatarii moţiunii.

Ei afirmă că Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol reprezintă "o lovitură decisivă" dată producţiei româneşti, în contextul în care obţinerea atestatului de producător agricol şi a carnetului de comercializare costă între 500 şi 850 de lei.

Potrivit PNL, o altă problemă este legată de decapitalizarea agriculturii româneşti. "Agricultura sănătoasă nu merge fără bani, iar banii sănătoşi se obţin numai din plusvaloare şi din profit", se explică în moţiune.

Liberalii îl acuză pe Daniel Constantin că a blocat subvenţiile pentru agricultură printr-un ordin dat în aprilie, arătându-se şi că sistemul informatic al APIA nu este funcţional.

Parlamentarii PNL afirmă totodată că legislaţia României în domeniul agricol promovată în ultimii trei ani este o "frână" în dezvoltarea agriculturii.

"Majoritatea legilor şi a normelor în vigoare, care sunt obligatorii de respectat în activitatea agricolă, au fost elaborate şi promovate, fie pe baza unor interese individuale sau de grup, fie pe baza intereselor angajaţilor instituţiilor statului", se susţine în moţiune, afirmându-se că "Guvernul Ponta a complicat legislaţia cu scopul vădit de a-i ţine pe agricultori sclavii statului şi ai acoliţilor acestuia".

În plus, liberalii spun că ANSVSA "protejează mafia şi bolile din agricultură". Ei afirmă că Guvernul nu ia nicio măsură împotriva bolii albastre şi califică drept o minciună motivaţia ANSVSA de a nu trece la acţiune deoarece fermierii nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor.

"Cerem DNA să se sesizeze în acest caz grav de subminare a agriculturii româneşti", completează semnatarii moţiunii.

Liberalii critică totodată vizita ministrului Agriculturii în supermarket pentru verificarea preţurilor după scăderea TVA la alimente. "Adaosul comercial al supermarketului este de 121% faţă de preţul fermierului sau de 90% faţă de preţul fabricii de procesare", adaugă PNL.

SURSA: Agerpres