Potrivit legilor în vigoare, contractul de management şi, respectiv, contractul de administrare încetează „în cazul existenţei a 3 luni consecutive de plăţi restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor , conform prevederilor legale sau contractuale”.

Cele cinci spitale care au înregistrat arierate, timp de 3 luni consecutiv sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Spitalul CFR Constanţa, Spitalul Clinic CF Iaşi, Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon Focșani și Spitalul Comunal Vidra, se arată în comunicatul MS.
Primul manager demis de ministrul Sănătății este cel al Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon din Focşani, ca urmare a înregistrării de datorii către furnizorii de bunuri şi servicii timp de trei luni consecutiv.  Cel mai mare spital din județul Vrancea, Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon”din  Focsani, tratează anual peste 100.000 de cazuri. Începând cu luna august a acestui an, managerul spitalului a respectat un plan de austeritate propus de Ministerul Sănătăţii, făcând economii pe toate planurile, de la reducerea cheltuielilor cu investigațiile paraclinice la diminuarea sporurilor salariale ale personalului, însă se pare că toate acestea nu a fost de ajuns. Potrivit planului de reorganizare,în ultimul an, spitalul nu a mai făcut nicio angajare, deşi are deficit de personal.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj și-a depus demisia din luna august 2013, spitalul fiind condus de un manager interimar până în luna octombrie 2013.
De asemenea, managerul Spitalului Comunal Vidra și-a depus demisia, iar, în prezent, se află în procedură de reevaluare managerii de la Spitalul CFR Constanţa și Spitalul Clinic CF Iaşi ale căror arierate au fost reeşalonate, conform deciziilor emise de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene.